Militärövning skjuts upp – ska öka fredschans

Sydkorea Artikeln publicerades
Sydkoreanska soldater nära den demilitariserade zonen. Arkivbild.
Foto: Ahn Young-joon/AP/TT
Sydkoreanska soldater nära den demilitariserade zonen. Arkivbild.

USA och Sydkorea skjuter på en militärövning som skulle ha påbörjats om ett par dagar. Förhoppningen är att det ska föra fredsprocessen med Nordkorea framåt.

Men den japanska försvarsministern ifrågasätter beslutet.

USA:s försvarsminister Mark Esper tillkännagav beslutet tillsammans med den sydkoreanska försvarsministern. Planen för övningen var att simulera luftstrider med ett okänt antal sydkoreanska och amerikanska plan. Det var redan känt att denna militärövning skulle bli mindre än tidigare övningar.

Enligt Esper kommer styrkorna ha fortsatt hög beredskap trots att övningen skjuts upp. Han uppgav också att det inte handlar om några eftergifter mot Nordkorea.

– Jag ser inte det här som en eftergift utan som ett allvarligt menat försök till att skapa förutsättningar för fred, sade Esper på söndagen.

Men den japanska försvarsministern Taro Kano håller inte med sina kollegor.

– Ingen kan vara optimistisk kring Nordkorea. De har skickat iväg över 20 robotar, inklusive nya typer av ballistiska robotar, sade han kort efter det att planerna tillkännagetts.

USA och Sydkorea övar med jämna mellanrum tillsammans, främst försvarsstrategi om Sydkorea skulle angripas från norr men också på att skydda andra allierade i regionen. Övningarna är ofta stora, med majoriteten av soldaterna från Sydkorea men med i vissa fall så många som 60 000 amerikanska militärer på plats.

Nordkorea har alltid fördömt övningarna, som landet betraktar som hot.

När USA och Sydkorea höll en militärövning tillsammans i augusti svarade Nordkorea med att provskjuta robotar ut mot Japanska havet.