Fem länder tar emot migranter från Lampedusa

Medelhavet Artikeln publicerades
En man lämnar fartyget Open Arms som i närmare tre veckor vägrats lägga till på Lampedusa.
Foto: Johan Hallnäs/TT
En man lämnar fartyget Open Arms som i närmare tre veckor vägrats lägga till på Lampedusa.

Fem EU-länder kommer att ta emot de migranter som efter närmare tre veckor till havs tilläts gå i land på den italienska ön Lampedusa, enligt EU-kommissionen.

Organisationen Open Arms riskerar nu saftiga böter för att ha räddat migranter utan tillstånd.

Spanien, Frankrike, Tyskland, Luxemburg och Portugal kommer att skicka personal för att registrera och intervjua personerna, göra nödvändiga kontroller och arrangera transporter. Hur lång tid det kommer att ta är oklart.

– Kommissionen gör sitt yttersta för att stötta och hjälpa för att processen ska gå så snabbt som möjligt, säger talespersonen Tove Ernst vid EU-kommissionen.

Men enligt Spanien kan det bli aktuellt med böter upp till 901 000 euro, motsvarande omkring 9,6 miljoner kronor, för organisationen.

– Open Arms har inte tillstånd att rädda, säger vice premiärminister Carmen Calvo i spansk radio.

– Det här är ett land som styrs av lagar, alla vet vad de kan göra och vad de inte kan göra.

Fick lämna Barcelona

Räddningsfartyget Open Arms, som tillhör den spanska organisationen med samma namn, fick i april tillstånd att lämna Barcelona där det hade stått stilla i tre månader. Tillståndet gällde att transportera humanitär hjälp till Grekland. Det var däremot förbjudet att bege sig till havet utanför Libyen där migranter ofta inleder sin farliga färd till Europa, men Open Arms körde dit ändå.

De över 80 migranterna ombord Open Arms gick tidigt på onsdagen i land på den italienska ön Lampedusa.

Fartyget har drivit omkring på behörigt avstånd från ön i snart tre veckor, sedan Italiens inrikesminister Matteo Salvini förbjudit det att anlöpa italiensk hamn. Flera personer har dock de senaste veckorna förts i land för att de varit minderåriga eller sjuka.

Beordrades till Lampedusa

Besättningen har på Twitter beskrivit hur situationen för migranterna ombord blivit allt värre. Salvini hävdade på tisdagen att organisationen överdrev förhållandena på fartyget och att bara två av de åtta migranter som förts i land för akut läkarvård var sjuka.

På tisdagsmorgonen uppgavs flera ha hoppat överbord i ett desperat försök att ta sig i land. Efter det att italiensk myndighetspersonal varit ombord på räddningsfartyget beordrades det att lägga till i hamnen på Lampedusa och släppa av samtliga migranter, "givet den svåra situationen ombord".

Vid midnatt började de första gå i land.

Det spanska fartyget kommer att beslagtas. Matteo Salvini utreds av italienska åklagare för sin hantering av fallet.

Fakta

Fakta: Open Arms

Open Arms är en spansk, politiskt obunden, ideell organisation vars främsta syfte är att rädda och skydda människor som flyr till Europa över Medelhavet.

Organisationen startades under 2015 och dess fartyg övervakar delar av Medelhavet och arbetar också med att sprida information om situationen i området.

Organisationen har också personal i flera av de flyktingläger som upprättats längs Medelhavskusten. Det handlar bland annat om psykologer specialiserade på människor i kris.

Organisationen finansieras med hjälp av donationer

Källa: Open Arms

Visa mer...