Annons

Michael Rice: Låten förde oss samman

Att tävla i Eurovision Song Contest mer än en gång är inte alls ovanligt.
Men John Lundvik slår två flugor i en smäll, och dubbeldebuterar i tävlingen som artist och låtskrivare.
Eurovision Song Contest • Publicerad 14 maj 2019
Michael Rice och John Lundvik tävlar mot varandra i Eurovision. John Lundvik har dessutom skrivit Michael Rices låt "Bigger than us".
Michael Rice och John Lundvik tävlar mot varandra i Eurovision. John Lundvik har dessutom skrivit Michael Rices låt "Bigger than us".Foto: Henrik Montgomery/TT

Redan innan John Lundvik var klar för Eurovision Song Contest som artist hade han en plats i finalen som låtskrivare. Bidraget "Bigger than us" var först tänkt för Lundvik och Melodifestivalen, men i stället valde Sveriges hopp den nu favorittippade "Too late for love" och överlät "Bigger than us" till Storbritanniens Michael Rice.

Nu, på en solig takterass i Tel Aviv, beskriver de sig som goda vänner.

Annons

– Låten förde oss samman, berättar Michael Rice.

Deras första möte skedde under repetitionerna av "You decide", Storbritanniens motsvarighet till Melodifestivalen.

– "You decide", det är... börjar John Lundvik.

– ...någonting helt annat än Melodifestivalen, säger Michael Rice och båda skrattar. Det är första men inte sista gången under intervjun som de fyller i varandras meningar.

"Kan inte tävla i musik"

21-årige Michael Rice kommer från England och slog igenom när sjöng i en video som blev viral. Han vann sedan BBC:s underhållningsprogram "All together now". Därefter utsågs han till representant i Eurovision, och står nu öga mot öga med sin låtskrivare John Lundvik.

– Han ger mig råd och feedback, han är väldigt stöttande, berättar Michael Rice.

Men hur är det egentligen att tävla mot sig själv, och hur känns det att tävla mot sin egen låtskrivare? Båda slår ifrån sig frågan.

– Det här är ingen tävling, det är mina bästa vänner som har skrivit min låt, säger Michael Rice.

– Det är också upp till lyssnaren att avgöra vad man vill ha och vad man gillar. Man kan inte tävla i musik. Jag gör en upptempolåt, han gör en ballad. Vi tävlar inte mot varandra men vi är del av samma tävling, säger John Lundvik.

"Som en familj"

Michael Rice är redan klar för finalen eftersom han tillhör de direktkvalificerade fem länderna, de så kallade "big five", men kommer att uppträda i den andra semifinalen. Han tycker att numret sitter bra.

Annons

– Det gäller bara att vara fokuserad. Jag tror att alla är här för att vinna, förhoppningsvis får vi ett bra resultat. Och du kommer att gå vidare till final, säger Michael Rice och vänder sig mot John Lundvik.

På frågan om de kommer att fortsätta arbeta ihop efter Eurovision svarar båda "ja" i munnen på varandra.

– Vi är som en familj nu, säger Michael Rice.

Men det blir först efter att tävlingen avgörs på lördag.

– Inga mer samarbeten den här veckan, säger John Lundvik skämtsamt.

Sofia Sundström/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons