MFF:s tuffa omställning: "Ett mentalt spel"

Fotboll Artikeln publicerades
Anders Christiansen.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Anders Christiansen.

Mitt i den svenska försäsongen har Malmö FF redan spelat två av årets tuffaste tävlingsmatcher i Europa League.

Har de skapat sig ett försprång mot de andra svenska lagen?

Wolfsburg blev både ett och två nummer för stort för Malmö FF i Europa Leagues 16-delsfinal, och vann med totalt 5–1 över två matcher. Från att ha mött Bundesligaklubben ställs nu MFF närmast mot division 1-laget Karlskrona i svenska cupens gruppspel på söndagen.

– Vi måste elda på oss själva inför de kommande matcherna och se vad vi kan göra bättre. Man ska komma ihåg att vi har en ny tränare och ett nytt spelsystem, vi ska vara ödmjuka och har en lång säsong framför oss, säger mittfältaren Anders Christiansen.

Precis som förra året mot Chelsea har MFF nu hunnit spela två tuffa 16-delsfinalmöten i Europa League samtidigt som alla andra svenska lag endast har spelat träningsmatcher eller en match i svenska cupen.

Positiva moment

Det behöver dock inte betyda att MFF är bättre förberedda för de inhemska matcherna som kommer, menar Christiansen.

– Det är ett mentalt spel för oss. Det är fortfarande fem, sex veckor till allsvenskan börjar och vi ska vara mentalt redo för nästa utmaning som är på söndag.

TT: Hur långt skulle det ni har presterat i de här två matcherna räcka i allsvenskan?

– Det är jättesvårt att jämföra Bundesliganivå med resten av allsvenskan när vi inte ens har startat säsongen ännu. Men det finns positiva moment i de här två matcherna och i våra träningsmatcher som vi kan ta med oss.

"Ska ha respekt"

Dansken fortsätter:

– Vi ska ha respekt, som alla lag med ny tränare bör ha. Du har säkert sett Manchester City, som har så mycket pengar och typ världens bästa tränare, men det tog ändå en säsong för dem att peaka. Vi ska ha respekt för situationen, det är en lång säsong. Vi vill vinna cupen, vi vill vinna allsvenskan och vi vill gå till Europa.