Messiah Hallberg vill våga vara mindre rolig

Nöje Artikeln publicerades
Komikern Messiah Hallberg drar i september ut på vägarna med soloföreställningen
Foto: Morgan Norman
Komikern Messiah Hallberg drar i september ut på vägarna med soloföreställningen "Scener ur ett äktenskap". Pressbild.

Messiah Hallberg ger sig snart ut på vägarna med showen "Scener ur ett äktenskap". För honom är den egna turnén något av det största man kan göra som komiker.

Höstens soloföreställning blir Messiah Hallbergs andra. 2017 turnerade han med "Den missförstådde profeten" och fick ta emot priset som årets manliga komiker på Svenska standupgalan. Trots det är Hallberg lite nervös.

– Jag vill ju inte göra en halvdan show. Jag vill att den ska kunna jämföras med det bästa som har gjorts i det här landet och då kan man ibland sätta lite press på sig själv.

Den nya showen kommer att bli något annorlunda än den förra och Messiah Hallberg har lärt sig lite sedan sist.

– Förhoppningsvis att jag vågar vara lite mindre rolig hela tiden, det kanske låter konstigt men att våga vila lite mer i showen. Jag var väldigt nöjd med min första show men den var väldigt skämttät. Jag har några längre bågar i den här som jag hoppas att jag får till, säger han.

En uppgörelse

Han beskriver “Scener ur ett äktenskap” som ett slags uppgörelse med förhållanden och tvåsamheten. En företeelse han menar är lite som vår religion i Sverige.

– Vi kan lätt håna folk som tror på Gud och tillber någon slags högre makt, men om du står på ett bröllop och ifrågasätter tvåsamheten och äktenskapet så blir det nästan samma reaktion som om du skulle ifrågasätta en gud i något slags mer gudstroende land, säger Messiah Hallberg.

Föreställningen kommer även att bli mer personlig än tidigare och inspirationen är helt hämtad från Hallbergs eget liv. Att skriva utifrån sig själv är något som har blivit allt viktigare för honom med åren.

– Ju längre man håller på – jag har hållit på i över tio år nu – desto mer behöver man skruva upp det där, säger Messiah Hallberg och fortsätter.

– De första åren är man bara glad att man ens kan komma på något som folk skrattar åt.

"Ganska miserabelt"

Idén om att göra en föreställning om tvåsamheten och om hur och varför folk ger sig på att leva i kärleksrelationer har vuxit fram. Men Messiah Hallberg har i princip jobbat med den nya turnén sedan den förra tog slut, i november 2017. Det kommer att bli ett par hektiska veckor, Hallberg fortsätter att göra morgonradio under turnén, men att få göra en egen föreställning är värt det.

– Ofta som komiker så sitter man på något ensamt Scandic i Bollnäs och mår ganska miserabelt. Men just när man är ute med egen turné så känns det mycket mer meningsfullt som något slags kulturmänniska. Att få de bästa förutsättningarna när folk har köpt biljetter till dig snarare än att man är något slags clown på det lokala fiket, säger Messiah Hallberg.

Föreställningen "Scener ur ett äktenskap" har premiär i Örebro den 20 september. Med sig på turnén tar Messiah Hallberg komikern Johanna Nordström.

Fakta

Fakta: Messiah Hallberg

Messiah Hallberg föddes 1984 i Stockholm och började karriären som komiker 2009. Efter två år i branschen prisades han på Svenska standupgalan med utmärkelsen Tändstickan för att ha förnyat svensk standup.

2015 turnerade han med ståuppshowen "Politiskt autokorrekt" med den norske komikern Martin Beyer-Olsen. Messiah Hallberg har setts i tv-program som "Finaste familjen" och "Parlamentet".

2016 startade han tillsammans med Jakob Öqvist humorpodcasten "Freakshow" och året därpå turnerade han med sin första hyllade soloföreställning "Den missförstådde profeten" och tog emot priset årets manliga komiker på Svenska standupgalan.

Aktuell som ny programledare i "Vakna med NRJ" och med soloföreställningen "Scener ur ett äktenskap".

Visa mer...