Annons

Medier lovar att inte sprida vit makt-retorik

Nya Zeeland • Publicerad 1 maj 2019
50 människor dödades i attackerna mot två moskéer i Christchurch den 15 mars. Arkivbild.
50 människor dödades i attackerna mot två moskéer i Christchurch den 15 mars. Arkivbild.Foto: Mark Baker/AP/TT

De fem största medierna i Nya Zeeland har kommit överens om regler inför rapporteringen från rättegången mot den man som åtalats för terrorattackerna i två moskéer i Christchurch i mars.

Medierna lovar att "begränsa all rapportering om uttalanden som aktivt förordar vit makt-retorik och terrorism, inklusive den åtalade skyttens manifest". De ska också undvika att rapportera om symboler eller gester från den åtalade som hyllar extremism.

Annons

Den 28-årige mannen har åtalats för 50 mord och 39 mordförsök. Strax före attackerna publicerade han ett så kallat manifest på internet där han förklarar sin lojalitet till vit maktrörelsen, och hyllar andra rasistiskt motiverade terrordåd.

Manifestet har tidigare bannlysts i Nya Zeeland, likaså den livesändning som publicerades på sociala medier av skytten under attackerna.

Mannen hålls frihetsberövad i ett fängelse i Auckland och genomgår en rättspsykiatrisk undersökning. Han väntas framträda i rätten den 14 juni.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons