Annons

"Medicinskt mirakel" gav belgisk slalomsuccé

Se upp i backarna – här kommer Belgien!
22-årige Armand Marchant är vinterns sensation i slalompisten med resultat som ingen annan belgare hittills varit i närheten av.
Nu siktar det "medicinska miraklet" på en historisk pallplats.
Alpint • Publicerad 7 januari 2020
Belgiske slalomåkaren Armand Marchant jublar efter femteplatsen i världscuptävlingen i Zagreb. Arkivfoto.
Belgiske slalomåkaren Armand Marchant jublar efter femteplatsen i världscuptävlingen i Zagreb. Arkivfoto.Foto: Gabriele Facciotti/AP/TT

Resultatraden 28–18–5 i säsongens tre första världscuptävlingar låter visserligen snarare som hyfsat än sensationellt.

Ändå har det räckt för att ge helsidor i den nationella pressen.

Annons

"Marchant chockar skidvärlden", ropar Het Laatste Nieuws, sedan 22-åringen från det lilla Thimister utanför Liège, noterat bästa tid i andra åket i Zagreb i söndags och slutat bara två tiondelar från prispallen.

Insatserna har gjorts med höga startnummer runt 40- och 50-strecken. Och efter ett par års elände som hade fått de flesta andra att ge upp.

– Min doktor kallar mig för ett medicinskt mirakel, berättade 22-åringen själv för tidningen Het Niuewsblad i november.

Sju operationer

Då var han äntligen redo för världscupen igen, efter mer än två år som befarad idrottsinvalid.

Stortalangen Marchant hade just tagit sina första världscuppoäng i slalom, när han kraschade rejält under en tävling i Adelboden i början av januari 2017. Benbrott, sönderslitna ligament och en knäskål ur led följdes av sju operationer under de kommande åren.

Ändå gav han aldrig upp.

– Det här är belöningen för två års arbete i galärerna, säger Marchant till tidningen Le Soir efter femteplatsen i söndags.

För Belgien väcker insatsen hopp om framgångar i en idrott där man tidigare mest ansetts som ett skämt. Vinteridrott har överlag varit allt annat än en belgisk specialitet.

Intensiva veckor

Nu finns även, förutom Marchant, den ett år yngre Sam Maes, som vann brons i både slalom och storslalom i junior-VM i våras. Trots att Belgiens högsta "bergstopp" inte är högre än 694 meter är dessutom skidintresset oväntat stort och utbrett. Varje år skickas nästan samtliga belgiska sjätteklassare iväg på en obligatorisk skidresa till Alperna.

Armand Marchant hoppas spä på intresset ännu mer när slalomcupen nu går in i ett par intensiva veckor med fem tävlingar i januari – närmast i klassiska Madonna di Campiglio på onsdagen.

Annons

Landslagsledaren Karen Persyn är optimistisk:

– När jag såg hans knä trodde jag att han aldrig skulle komma tillbaka. Men ingenting är omöjligt. Armand har kapacitet för att stå på pallen, säger hon till Le Soir.

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons