Annons
Nyheter

Markägare överklagar gruvplaner på Österlen

Natur • Publicerad 8 april 2020
Fågeltofta på Österlen – ett av de områden där brittiska bolaget Scandivanadium Ltd har fått tillstånd att provborra efter vanadin. Arkivbild,
Fågeltofta på Österlen – ett av de områden där brittiska bolaget Scandivanadium Ltd har fått tillstånd att provborra efter vanadin. Arkivbild,Foto: Johan Nilsson/TT

Det brittiska gruvbolaget Scandivanadiums planer på provborrningar efter metallen vanadin i Skåne har upprört många. Tidigare har företaget genomfört undersökningar utanför Hörby, och enligt planen står Österlen på tur.

Bergsstaten har även gett klartecken för provborrning vid Fågeltofta och Killeröd i Skåne – trots protester från markägare och lantbrukare i trakterna. Lantbrukarnas riksförbund (LRF) har tidigare överklagat – liksom nu även två markägare på Österlen, uppger LRF i ett pressutskick.

Annons

Formellt överklagades ärendet för tre veckor sedan, men markägarna har nu utvecklat sin överklagan till Mark- och miljödomstolen.

Gruvplanerna på Österlen har omgärdats av starka protester i området. Bolaget Scandivanadium har å sin sida presenterat projektet som en del av utvecklingen av grön teknologi.

Vanadin har hittills använts för att härda stål och fortfarande står stålindustrin för en stor del av efterfrågan. Metallen kan också användas i batteriproduktion, bland annat i uppladdningsbara så kallade flödesbatterier.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons