Annons

Mardrömsmotstånd kan krossa medaljdröm i EM

I mellanrundan i handbolls-EM väntar troligen matcher mot de tre VM-medaljörerna.
Utrymmet för svenska felsteg på vägen dit är därför obefintligt.
Handboll • Publicerad 8 januari 2020
VM-finalisterna Danmark och Norge, med superstjärnorna Mikkel Hansen och Sander Sagosen, ser ut att vänta Sverige om laget tar sig vidare från gruppspelet i EM.
VM-finalisterna Danmark och Norge, med superstjärnorna Mikkel Hansen och Sander Sagosen, ser ut att vänta Sverige om laget tar sig vidare från gruppspelet i EM.Foto: Martin Meissner/AP/TT

När Sverige inleder handbolls-EM mot Schweiz i Scandinavium i Göteborg på fredag är det något av en "måstematch" direkt. Sverige är klar favorit att ta sig vidare från det första gruppspelet, men det som sedan troligen väntar i mellanrundan i Malmö är ett getingbo av sällan skådat slag.

Eller vad sägs om matcher mot bland annat Danmark, Norge och Frankrike – ettan, tvåan och trean i VM för ett år sedan. Sverige måste ha åtminstone två av medaljörerna bakom sig för att nå semifinalerna.

Annons

– Det blir oerhört viktigt att vi inte slarvar bort nån match här i första gruppen. För mig känns det som att vi behöver ha två poäng med oss till mellanrundan, i och med att det är så många tuffa matcher där, säger mittsexan Jesper Nielsen.

"Betydligt tuffare"

Han får medhåll av vänsternian Kim Ekdahl du Rietz, den enda spelaren i truppen som var med i senaste hemmamästerskapet (VM 2011).

– Blir det en fortsättning efter mellanrundan är det för mig en överraskning och en jätteframgång. Vår halva är betydligt tuffare än den andra, säger Ekdahl du Rietz.

Resultaten i de senaste mästerskapen ger inte heller någon munter bild av de svenska chanserna att baxa sig vidare till medaljmatcherna i Stockholm. Sverige slog visserligen Danmark i det episka EM-semifinaldramat för två år sedan. Men förutom den matchen har det blivit totalt sex mästerskapsförluster mot Frankrike, Norge och Danmark under Kristján Andréssons tid som förbundskapten.

Målvakten Mikael Appelgren:

– På papperet är Danmark, Norge och Frankrike bättre än oss om man ser till den individuella skickligheten. Vi måste leva på det kollektiva, som har varit vår styrka, och tack vare det slå dem.

Dessutom har Sverige i det här mästerskapet hemmapubliken på sin sida.

– Vi har ju ingen känsla med oss att vi haft kontroll på de här lagen, så vi har inget att förlora egentligen. Utan vi kan gå in och utnyttja publikstödet som vi förhoppningsvis kommer ha i Malmö, säger Jesper Nielsen.

Tågbiljetterna bokade

Handbollslandslaget har redan tågbiljetterna bokade för att den 15 januari åka från gruppspelet i Göteborg till mellanrundan i Malmö. Men innan spelarna kan kliva på tåget söderut måste alltså jobbet göras mot Schweiz, Slovenien och Polen.

– I gruppspelet tycker jag att vi ska vinna varje match, säger Kim Ekdahl du Rietz.

Slår den profetian in har Sverige i alla fall gett sig bästa tänkbara läge inför fortsättningen av EM.

Carl Göransson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons