Annons

Mandela-teckning såld på auktion

Konst • Publicerad 3 maj 2019
Nelson Mandelas teckning i pastell har sålts
Nelson Mandelas teckning i pastell har såltsFoto: Theana Calitz/AP/TT

En teckning med pastellkritor gjord av Sydafrikas tidigare president Nelson Mandela har sålts för 112 000 dollar, motsvarande över en miljon kronor, på auktionshuset Bonhams i New York, rapporterar . Teckningen föreställer en celldörr i fängelset på Robben Island, där Mandela satt fängslad under 18 år.

Efter att Mandela avgått som president 1999 började han ta lektioner i teckning och producerade ett flertal som publicerades som litografier. Men den aktuella teckningen finns inte med bland dessa utan har funnits i dottern Pumla Makaziwe Mandelas ägo.

Annons

"När min far drog sig tillbaka från presidentposten hade han inte mycket att göra. Jag tror att konst var ett sätt för honom att uttrycka sig och förlika sig med sina upplevelser och sina (han skulle inte vilja säga) demoner", säger dottern i ett uttalande.

Nelson Mandela dog 2013, vid 95 års ålder. Han tillbringade sammanlagt 27 år i olika fängelser innan han blev Sydafrikas första demokratiskt valda president 1994.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons