Annons
Nyheter

Tolv års fängelse för mordförsök på advokat

Advokaten attackerades utanför sin bostad, sköts en gång i buken och lyckades undkomma ett andra skott.
Nu fälls den 54-årige man som angrep honom för mordförsök.
Straffet blir tolv års fängelse, beslutar Stockholms tingsrätt.
Brott • Publicerad 16 april 2020
Avspärrningar på Kungsholmen efter mordförsöket på advokaten förra hösten. Arkivbild.
Avspärrningar på Kungsholmen efter mordförsöket på advokaten förra hösten. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

"Tingsrätten anser att gärningen har haft prägeln av ett försök till en ren avrättning och har därför ett högt straffvärde", säger rådmannen Erland Koch i en skriftlig kommentar.

54-åringen ska också betala skadestånd till offret på totalt 220 000 kronor.

En kamp

Annons

Advokaten kom precis ut ur hissen utanför sin lägenhet på Kungsholmen i Stockholm, när den 54-årige mannen den 6 september förra året attackerade honom, beväpnad med pistol. 54-åringen avlossade först ett skott som träffade advokaten i buken, därefter avlossades ytterligare ett skott som träffade advokatens väska.

Efter detta började advokaten försvara sig, vilket enligt åklagaren är "den enda anledningen till att han överlevt attacken". Advokaten har själv beskrivit hur han först tänkte att hans liv nu skulle ta slut, men att det sedan väcktes som en "urkraft" inom honom. En brottningsliknande kamp inleddes och advokaten kunde till slut fly nedför trapporna. Advokaten fick livshotande skador av skottet, men kunde efter en tid återgå i arbete.

Skulle hota

54-åringen själv hävdar att han var där för att framföra ett verbalt hot, och att pistolen fanns med för att visuellt förstärka hotet. Han har däremot inte velat säga något om vad det påstådda hotet skulle ha avsett, eller vad som hänt tiden före händelsen. Tingsrätten anser det dock bevisat att mannen begick gärningen med uppsåt, och att han hade planerat det hela en tid.

Tidigt efter händelsen anhölls en kvinna som misstänkt för inblandning i mordförsöket. Åklagaren begärde henne häktad, men tingsrätten ansåg att bevisningen inte räckte till och släppte henne på fri fot. Kvinnan står fortfarande som misstänkt i målet, för anstiftan till försök till mord. Åklagaren Lucas Eriksson vill inte kommentera hur utredningen om hennes inblandning går vidare, uppger han för TT.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons