1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Målfest när Hammarby körde över "Blåvitt"

Hammarby bjöd återigen på tennissiffror – och den här gången mot ett topplag.
Efter 6–2 mot IFK Göteborg kan ingen längre hävda att "Bajen" bara briljerar mot bottenskrapet i allsvenskan, anser Muamer Tankovic.
Darijan Bojanic jublar efter att ha gjort 2–0 mot IFK Göteborg från långt avstånd.
Foto: Henrik Montgomery/TT

– Det var viktigt för oss att få en bra start, sade IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi på presskonferensen efter det svåra bortamötet med Hammarby.

I stället konstaterade han att det blev raka motsatsen; "Blåvitt" pulvriserades av hemmalaget på Tele2 arena, mer eller mindre från början till slut.

De grönvita från Södermalm plockade fram i princip allt de hade i sin offensiva verktygslåda och belönades inledningsvis maximalt.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Ställningen efter tolv minuters spel? 3–0 till hemmalaget.

– Vi visste på förhand att det här kanske var den tuffaste bortamatchen för året. När Hammarby får en bra start och publiken i ryggen så blir det riktigt tufft, fortsatte Asbaghi.

Redan efter 1.43 inledde Vladimir Rodic målskyttet – och fem minuter senare var det Darijan Bojanics tur att måljubla. 24-åringen fick bollen en bit utanför straffområdet och avlossade en kanon rakt i nätmaskorna till 2–0.

Skador i Hammarby

Kort därpå fullbordades IFK Göteborgs mardröm när Imad Khalili styrde in Simon Sandbergs avslut precis framför mållinjen.

Hammarby körde fullständigt över sin motståndare – men skulle trots den optimala inledningen gå till halvtidsvila med lite huvudbry.

Dels för att Giorgi Charaisjvili hade ordnat en reducering till 3–1, dels för att både Imad Khalili och anfallaren Aron Johannsson tvingats utgå med skadekänningar.

Matchen blev signifikativ för Hammarbys säsong så här långt med många mål framåt – men också ett par bakåt.

Richard Magyar utökade ledningen tidigt till 4–1 innan Giorgi Charaisjvili tryckte in en frispark via stolpen till 4–2 kort därpå.

Sviten bruten

Någon spänning blev det dock aldrig tal om.

Med timmen spelad tryckte Mads Fenger in Bojanics frispark i mål på ett tillslag. Sista ordet fick dock Hammarbys nye landslagsman Muamer Tankovic som i matchens slutskede fastställde slutresultatet till 6–2.

– Otroligt skönt, faktiskt. Alla andra hade ju gjort mål men sen var det min tur, säger Tankovic med ett leende.

Mest gladdes han dock över att det numera är bevisat att det inte bara är Falkenberg (6–2), AFC Eskilstuna (6–1) och Östersund (4–0) som Hammarby är kapabla att köra över – utan även lag på den övre halvan.

– IFK Göteborg är inte ett dåligt lag. Vi har fått så mycket kritik för att vi gör mycket mål mot dåliga lag. Vi gjorde många mål mot Falkenberg, AFC och de andra som är i botten. Men nu satte vi ett topplag på plats. Vi visar alla vad vi går för. Vi har en fantastisk offensiv.

TT: Skönt att motbevisa tvivlarna?

– Verkligen.

IFK Göteborg, som inför matchen inte hade förlorat på tio omgångar, tappar nu mark i den allsvenska tabelltoppen. Hammarby däremot gav sig själva chansen att haka på i höstens guldrace och är fem poäng efter serieledande AIK.

Läs mer

Sommarkrönika

Tänk att den fortfarande fungerar

”Ner i kartongen ska den inte igen.”

Nyheter

JUST NU: Haveri – flera populära appar har kraschat

Det är just nu störningar med strömningstjänsten Spotifys app, som inte kan öppnas i mobilen utan i stället direkt stängs av. På Twitter skriver Spotify att man undersöker problemet: "Något har gått snett och vi återkommer med information så fort vi kan."

Sport

Här är spelarbetygen efter förlängningsdramat

Elfsborg föll efter chanskavalkad mot IFK Göteborg i svenska cupen.

Herrljunga

Smittspårning pågår – covidsjuk arbetade i hemtjänsten: ”Oerhört nonchalant”

En person som arbetat inom hemtjänsten har bekräftats smittad. ”Det var en medveten handling”

17.45: Elfsborg–IFK Göteborg

Matchguide: Allt inför Elfsborgs cuprysare mot ärkerivalen

✓ Statistik på alla spelare ✓ BT:s tips ✓ Thelin: ”Det är vinna eller försvinna”

Nyheter

Olaglig bebyggelse vid Tolken måste bort

Anlade pirar, dammar och badtunna vid sjön, utan lov.