Annons

Målet: Ishockey-VM i Ryssland 2023

Rysk idrott har stängts av i fyra år för dopning.
Men landet kan fortfarande få arrangera ishockey-VM 2023.
Det jobbar det internationella ishockeyförbundet (IIHF) för, säger ordföranden Rene Fasel.
Ishockey • Publicerad 12 december 2019
Ryssland (i rött) tog brons i senaste VM i maj. Arkivbild.
Ryssland (i rött) tog brons i senaste VM i maj. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

I måndags kom beskedet att Ryssland stängs av från OS och andra mästerskap i fyra år på grund av dopning. Beslutet togs av internationella antidopningsorganisationen Wada och innebär att Ryssland inte får arrangera eller söka arrangörskap för världsomfattande mästerskap, och att ryska idrottare tvingas tävla under neutral flagg.

Därför lyfts nu frågan kring ishockey-VM 2023, där Ryssland är värdland.

Annons

På frågan om Ryssland fortfarande kan få arrangera mästerskapet i S:t Petersburg, säger IIHF:s ordförande Rene Fasel:

– Inget är säkert i nuläget, men vi ska jobba på det och göra allt vi kan för att försvara våra intressen och vårt förbund.

Fasel tillägger att IIHF inväntar ett beslut från idrottens skiljedomstol Cas gällande sanktionerna mot Ryssland. Den 19 december ska styrelsen i Rysslands antidopningsorganisation Rusada sammanträda för att fatta beslut om man ska överklaga straffet eller inte.

– Vi hoppas verkligen att det inte blir något politiskt beslut, utan ett rättvist och juridiskt, säger Fasel.

Wada har meddelat att mästerskap som tilldelats Ryssland de kommande fyra åren kan komma att flyttas, om det är praktiskt och lagligt möjligt.

Förra året sade affärsmannen och miljardären Gennadij Timtjenko, vän med ryske presidenten Vladimir Putin, att han ville bygga världens största hockeyarena med hopp om att få arrangera VM-matcher i arenan.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons