Maja och Olle får egna namnsdagar

Namnlängd Artikeln publicerades
Maja kommer att få dela namnsdag med Maria den 28 februari framöver. Arkivbild
Foto: Bertil Ericson/TT
Maja kommer att få dela namnsdag med Maria den 28 februari framöver. Arkivbild

Maja och Olle har länge varit populära namn att döpa sina barn till, men det är först nu som namnlängdskommittén beslutat att de ska få sina egna namnsdagar.

Dessutom förs ytterligare fem namn in i almanackan från 2022.

Det finns över 150 000 olika former av förnamn i Sverige. Eftersom alla inte ryms i almanackan finns det bara 620 namn i den officiella namnlängden. Den senaste ändringen gjordes 2018 då Saga och Ronja kom med, men nu har namnlängdskommittén lättat lite på sina principer.

En nyhet är att det har blivit enklare att föra samman namn på samma dag om de har ett kulturellt eller språkligt samband. En annan nyhet är att även lite högtidligare dagar, så kallade märkesdagar, ska kunna ha dubbelnamn.

– En tredje sak som förnyas är att också så kallade smekformer, som tidigare inte har varit officiella men som har blivit det, kan föras in som riktiga namn, säger Katharina Leibring på Institutet för språk och folkminnen som är ledamot i namnlängdskommittén.

Det gäller till exempel Maja och Olle som länge har varit populära och som är smeknamnsformer för Maria och Olof.

– I tidigare generationer döptes du till Olof men kallades bara för Olle, säger Leibring.

Cornelia, Henry, Noa, Regina och Tim är andra namn som förs in i namnlängden från 2022. Anledningen till att det dröjer är att almanacksförlagen ska hinna med förändringarna.

Fakta

Fakta: Nya namnsdagar

Cornelia 3/12 – tillsammans med Lydia. Båda namnen förekom i romarriket. Cornelia fanns i namnlängden fram till 1993 och får nu en ny placering.

Henry 19/1 – tillsammans med Henrik. Henry är den engelska formen av Henrik och sedan länge etablerad i Sverige.

Maja 28/2 – tillsammans med Maria. Maja är en ursprunglig smekform av Maria men används sedan länge som officiellt förnamn.

Noa 31/3 – tillsammans med Ester. Båda namnen förekommer i Gamla Testamentet. Noa(h) har blivit ett populärt småpojksnamn.

Olle 29/7 – tillsammans med Olof. Olle är en smekform till Olof men används alltmera som officiellt förnamn.

Regina 12/3 – tillsammans med Viktoria. Regina togs bort ur namnlängden 2011 men återinförs nu på en ny plats. Namnen har båda latinskt ursprung.

Tim 2/11 – tillsammans med Tobias. Tim är en nu populär kortform av Timothy (från Timotheus). Namnen Timotheus och Tobias förekommer båda i Bibeln och anspelar på Guds godhet.

Källa: Namnlängdskommittén

Visa mer...