1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Förslag: Strängare straff för fler unga

Regeringen, samarbetspartierna och Vänsterpartiet uppmanar regeringen att inskränka straffrabatten för brottsdömda mellan 18 och 21 år. Den ska bara gälla förstagångsförbrytare.
Moderaternas initiativ för att helt avskaffa rabatten genom att låta riksdagen skriva om lagen direkt får inget stöd.
Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Så fungerar straffrabatten.
Foto: 

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

På mötet där M lade fram sitt förslag till initiativ slutbehandlade samtidigt riksdagens justitieutskott sina svar på en lång rad motioner om åtgärder för unga brottslingar.

Det slutade med att regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet, samt Vänsterpartiet, ställde sig bakom ett förslag från Centerpartiet och Liberalerna om straffrabatten för 18-21-åringar. Det innebär att ett förslag från M, med stöd av Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna, blev utan majoritet. Det gick ut på att helt slopa straffrabatten för åldersgruppen.

Alla över 18

Utskottet föreslår nu riksdagen att regeringen, genom ett tillkännagivande ska uppmanas att slopa straffrabatten för alla unga brottslingar över 18 som inte är förstagångsförbrytare.

Efter samtalen om åtgärder mot gängkriminalitet mellan sju av riksdagens partier i höstas föreslog regeringen en variant som inte gick så långt. Då sades det att straffrabatten bara skulle inskränkas för den som gör sig skyldig till grov, upprepad brottslighet.

– Socialdemokraterna intar nu sin tredje position på ett år i frågan om straffrabatten, säger Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna.

Utkast till proposition

Han säger att majoritetens linje kommer att kräva ytterligare utredning och tid.

– Vi har inte ändrat någon ståndpunkt i sak, vi vill ändra straffrabatten, säger Fredrik Lundh Sammeli, ordförande (S) i riksdagens justitieutskott.

Enligt uppgift till TT ska regeringen inom kort lägga fram ett förslag om inskränkt straffrabatt, ett utkast inför en proposition, och linjen i det blir sannolikt densamma som den i tillkännagivandet från utskottet.

Liberalernas rättspolitiske talesperson Johan Pehrsson säger att tillkännagivandet och majoriteten bakom bereder väg för att slopa den automatiska straffrabatten från den 1 januari nästa år. Han hävdar också att förslaget träffar de unga, grova brottslingar som är viktigast. De har oftast begått grova brott tidigare och kommer inte att omfattas av den förändrade straffrabatten.