Lundqvist glänste i seger: "Han var otrolig"

Henrik Lundqvist har mest fått se sig placerad på bänken den senaste tiden.
Men när hans New York Rangers tog sig an bottenlaget Detroit fick målvaktsveteranen stå mellan stolparna igen – och glänsa, i 1–0-segern.
Ishockey • Publicerad 2 februari 2020
Henrik Lundqvist gör en av många räddningar då hans New York Rangers besegrade Detroit.Foto: Paul Sancya/AP/TT

Nummer 30 börjar få silverstänk i skäggväxten, och att uppträdanden på isen blivit färre för den svenske stjärnan är kanske ett tecken på att NHL-karriären börjar lida mot sitt slut.

Men att 37-åringen fortfarande gör själ för epitetet "The King" visade han i mötet mot Detroit. Lundqvist höll nollan och några av de 33 räddningarna höll världsklass, bland annat en med plockhandsken på ett stenhårt direktskott från Patrik Nemeth.

Det var första gången sedan november 2017 som Lundqvist fick hålla nollan, och Rangersspelarna köade för att få krama om den omtyckte målvakten efter segern.

– Det var nära några gånger. De jobbar hårt, säger Lundqvist till journalister efter matchen.

"Tuff månad"

Han tycker att Rangers gjorde det lite svårt för sig, men är nöjd med den egna insatsen. Lundqvist har inte spelat sedan en förlust mot St Louis den 11 januari.

– Jag ska inte ljuga, det kändes jättebra att vara tillbaka och spela bra. Det har varit en rätt tuff månad. Jag har inte sett så här lite action på nästan 14 år. Jag är van vid att vara ute och spela, nu är det annorlunda. Jag försöker att anpassa sig, men till syvende och sist så vill du vara där ute och hjälpa laget.

Matchens enda mål gjorde Mika Zibanejad, hans 20:e för säsongen. Drygt 12 minuter in i första perioden drog den svenske centern fördel av ett numerärt överläge, och lyckades styra in en passning från Chris Kreider mellan benen på Detroitmålvakten Jonathan Bernier. Kreider tvingades senare lämna isen efter en skada på överkroppen.

– Det var skönt att få med sig en seger. Förhoppningsvis kan vi bygga på de här två senaste segrarna när vi nu har några hemmamatcher, säger Zibanejad till journalister efter matchen.

Svenska assist i Toronto

William Nylanders målsvit tog slut när Toronto tog emot Ottawa. Efter mål i fem matcher i rad fick Nylander nöja sig med att spela fram Michell Marner i förlängningen, som satte 2–1-målet. Svensken har däremot gjort poäng i sju raka matcher, i vad som redan är hans mest målrika säsong hittills.

Rasmus Sandin noterades för en assist till Jason Spezzas kvitteringsmål i andra perioden för Toronto.

Arizona förlorade på hemmaplan mot Chicago efter straffläggning med 2–3. Arizona fick för första gången den här säsongen starta en match utan backklippan Oliver Ekman-Larsson, som har en skada på nederdelen av kroppen.