Nyheter

Löfven: Riskera inte andras hälsa

Statsminister Stefan Löfven (S) manar människor att hålla ut, att inte börja tumma på riktlinjer för att stoppa smittspridningen.
Coronavirus • Publicerad 2 april 2020
Statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.
Statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer / TT

Statsministern upprepar det han har sagt många gånger den senaste tiden – stanna hemma i påsk.

– Den som i onödan väljer att resa riskerar andra människors hälsa och trotsar myndigheternas anvisningar. Den bär ett tungt ansvar på sina axlar, säger han på en pressträff.

– Jag kan inte nog understryka hur viktigt det nu är med uthållighet. Det här kommer inte att vara över på några veckor, tvärtom, vi behöver tänka flera månader.

Det är inte heller läge att gå till jobbet om man bara känner milda symtom, understryker Löfven.

– Det är precis sådant som sprider smittan vidare, säger Löfven.

Det kommer nu signaler om coronasmittade på äldreboenden på flera håll i landet. Folkhälsomyndigheten har sedan en tid uppmanat äldre att dra ner på sociala kontakter och från den 1 april råder besöksförbud på äldreboenden.

– Därutöver behöver vi göra mer. Vi behöver se till att all personal på äldreboenden får rätt utbildning och rätt utrustning, säger Löfven.

Han vill inte gå med på att strategin att skydda äldre och hålla smittan borta från äldreboenden har misslyckats.

– Nej, jag tycker inte att det är ett tecken på det. Det sker runtom i Europa, så vi visste att Sverige inte kommer att vara helt befriat från detta, säger Löfven.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.