Annons

Varadkar: Förslagen räcker inte

Irlands premiärminister Leo Varadkar välkomnar att den brittiska regeringen nu har lagt fram ett förslag för en ordnad brexit.
Brexit • Publicerad 3 oktober 2019
Irlands premiärminister Leo Varadkar tillsammans med Stefan Löfven på torsdagens pressträff.
Irlands premiärminister Leo Varadkar tillsammans med Stefan Löfven på torsdagens pressträff.Foto: Henrik Montgomery / TT

Det är framför allt britternas förslag för en nödlösning för gränsen mellan Nordirland och republiken Irland som Leo Varadkar tycker är problematiska. Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vill att hela Storbritannien, inklusive Nordirland, ska lämna EU:s tullunion, samtidigt som Nordirland blir kvar i EU:s inre marknad fram till 2025.

Varadkar säger att det måste till fler detaljer om hur britterna har tänkt sig att lösa gränsfrågorna.

Annons

– Vi vill inte se några gränsstationer och inga tullkontroller, säger Varadkar bestämt.

– Jag förstår inte helt hur man har tänkt sig att Irland och Nordirland ska vara med i olika tullunioner och ändå undvika tullar, kontroller och gränsstationer för handeln mellan norr och söder (Nordirland och Irland).

Skör gräns

Att sätta upp fysiska gränskontroller, även om det inte sker direkt vid gränsen, är en känslig fråga och oron finns att det kan skada den sköra fredsuppgörelsen från 1998. En viktig del i brexitförhandlingarna har därför varit att bevara en öppen gräns mellan norr och söder på den irländska ön.

– Det får inte bli någon hård gräns på Irland, säger Stefan Löfven och understryker också att det inte är Irlands sak att komma med lösningar i frågan, utan hela EU och Storbritannien.

Båda premiärministrarna understryker att de vill se en ordnad brexit med avtal, inte en avtalslös. Därför är de också beredda att försöka förhandla fram en lösning under den knappa tid som är kvar till den sista oktober, då Storbritannien kommer att lämna EU utan avtal, om inget händer.

Frågetecken

Stefan Löfven tror att det fortfarande är möjligt att nå en uppgörelse mellan EU och Storbritannien, även om det är ont om tid. Men han vill inte göra någon uppskattning av hur stor sannolikheten är att det ska lyckas.

– EU gör just nu sin analys, det finns frågetecken, säger Löfven.

Både Bryssel och Dublin har också invändningar mot att Nordirlands regionala parlament – Stormont – i britternas förslag får möjlighet att ensidigt säga upp avtalet efter fyra år. I praktiken ett veto och ett demokratiskt problem, tycker Leo Varadkar.

Maria Davidsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons