1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ligastrejk för Asllani och Jakobsson

Spelarna i den spanska högstaligan för damer går ut i strejk, meddelar spelarfacket AFE.
Så länge inget oförutsett inträffar kommer strejken att starta på lördag vilket betyder att helgens fotbollsmatcher i ligan ställs in.
Kosovare Asllani och Sofia Jakobsson spelar inte ligafotboll i Spanien i helgen. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

– Vi förväntar oss att alla matcher i högsta serien ställs in. Precis som i vilken bransch som helst så kan vi inte veta med säkerhet att alla följer strejken. Men spelarna har röstat och meddelat att de kommer att strejka, säger AFE:s presstalesperson José Luis Alonso till SVT.

Den centrala delen i konflikten mellan spelarfacket och ACFF, som företräder de spanska damklubbarna, gäller spelarlöner. Nyhetsbyrån Reuters rapporterade för drygt två veckor sedan att AFE har begärt en minimilön per månad på 12 000 euro (närmare 130 000 kronor) för deltidskontrakt, men klubbarna har erbjudit 8 000 euro.

"De förolämpar oss"

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Spelarna kräver ett nytt professionellt avtal där man förutom minilönerna skriver in full lön vid föräldraledighet och skador samt inför semester. I en video publicerad på AFE:s Twitter ses flera spelare framföra budskapet "basta" – vilket kan översättas till "nu får det vara nog". Spelarna trycker på att de är arbetare – precis som vilka som helst.

– Många personer säger att det här är en sport för män. De förolämpar oss, säger Jade Boho, till vardags i Logroño, i videon.

– Det här är en kamp för de som har varit här, för oss som är här nu och för de som en dag kommer att ta våra platser, fortsätter hon.

De svenska landslagsspelarna Kosovare Asllani och Sofia Jakobsson spelar i storsatsande CD Tacón, och skulle ha mött Athlétic Club Bilbao på lördag.

Kosovare Asllani var kluven till en strejk när TT talade med henne under landslagssamlingen i förra veckan:

– Det är bra att man visar att man vill ha rättigheter, men som spelare vill man alltid spela matcher, sade Asllani.

93 procent för

I slutet av oktober röstade 93 procent av spelarna för en strejk. Men i förra veckan såg en lösning ut att vara nära när spanska fotbollsförbundet (RFEF) meddelade att man skjuter till 1,15 miljoner euro till klubbarna för att täcka spelarnas lönekrav. Som motkrav ville förbundet bryta dödläget som gjort att matcherna inte kunnat visas på nationell tv.

Även Mediapro, mediebolaget som äger rättigheterna till tolv av sexton lags matcher, meddelade att man var redo att bidra med 1,5 miljoner euro till klubbarna. Bolaget kunde även tänka sig att släppa tv-avtalet och låta klubbarna sälja rättigheterna till RFEF, i utbyte mot att få fortsätta sända två matcher i veckan.

Läs mer

Sommarkrönika

Tänk att den fortfarande fungerar

”Ner i kartongen ska den inte igen.”

Nyheter

JUST NU: Haveri – flera populära appar har kraschat

Det är just nu störningar med strömningstjänsten Spotifys app, som inte kan öppnas i mobilen utan i stället direkt stängs av. På Twitter skriver Spotify att man undersöker problemet: "Något har gått snett och vi återkommer med information så fort vi kan."

Sport

Här är spelarbetygen efter förlängningsdramat

Elfsborg föll efter chanskavalkad mot IFK Göteborg i svenska cupen.

Herrljunga

Smittspårning pågår – covidsjuk arbetade i hemtjänsten: ”Oerhört nonchalant”

En person som arbetat inom hemtjänsten har bekräftats smittad. ”Det var en medveten handling”

17.45: Elfsborg–IFK Göteborg

Matchguide: Allt inför Elfsborgs cuprysare mot ärkerivalen

✓ Statistik på alla spelare ✓ BT:s tips ✓ Thelin: ”Det är vinna eller försvinna”

Nyheter

Olaglig bebyggelse vid Tolken måste bort

Anlade pirar, dammar och badtunna vid sjön, utan lov.