Annons

Libanons president flyttar samtal om ny ledare

Libanon • Publicerad 8 december 2019
Regeringskritiska protester tvingade premiärminister Saad al-Hariri att avgå i oktober. Nu föreslås han, efter många turer, att åter bli premiärminister. Men demonstranterna fortsätter att protestera mot maktstrukturen i Libanon.
Regeringskritiska protester tvingade premiärminister Saad al-Hariri att avgå i oktober. Nu föreslås han, efter många turer, att åter bli premiärminister. Men demonstranterna fortsätter att protestera mot maktstrukturen i Libanon.Foto: Hussein Malla/AP/TT

Libanons president Michel Aoun har skjutit fram tidpunkten för samtal om vem som ska bli ny premiärminister till den 16 december. Konsultationer skulle ha inletts under måndagen, men skjuts på framtiden sedan den libanesiske affärsmannen Samir Khatib har dragit tillbaka sin kandidatur.

Samir Khatib uppgav i sin tur på söndagen att det råder enighet om att nominera Saad al-Hariri att åter bli premiärminister i det ekonomiskt och av protester sargade landet. Uttalandet gjordes efter ett möte med Libanons sunnimuslimska ledare.

Annons

Posten som premiärminister är, enligt en uppgörelse om maktdelning, vikt för en sunnimuslim.

Saad al-Hariri avgick som premiärminister den 29 oktober efter massiva demonstrationer i huvudstaden Beirut och annorstädes.

Libanon är en komplicerad blandning av olika religiöst och etniskt grundade politiska krafter, och trots flera tidigare försök har ingen ny regering kunnat tillsättas. Saad al-Hariri har inte svarat på den senaste propån.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons