Lehner: "De är inte onda människor"
Det har stormat rejält i den nordamerikanska ishockeyligan NHL den senaste tiden. Flera tränare har fått lämna sina jobb, anklagade för att ha trakasserat sina spelare fysiskt som verbalt och i vissa fall använt fysiskt våld, och flera före detta spelare har vittnat om påstådda skräckvälden.
– Jag var livrädd för att vara i ishallen. Han är en fruktansvärd människa, sade svenske Johan Franzén, tidigare stjärna i Detroit, syftandes på sin förre tränare Mike Babcock som fick sparken från Toronto.
Nu uttalar sig även Robin Lehner, hyllad målvaktsstjärna i Chicago.
"Är löjligt"
Svensken – vars assisterande tränare Marc Crawford har stängts av efter anklagelser om trakasserier och misshandel av spelare i lag han tidigare varit i – menar att det finns en gräns för allt, men drar samtidigt en lans för de borttvingade tränarna och menar att alla förtjänar en andra chans.
– Jag tycker att hela den här tränargrejen är löjlig just nu. Min åsikt är att det enbart handlar om utbildning inom mental hälsa. Det är hela svaret och hela frågan. Men ingen ser det på det sättet, säger Lehner till The Athletic enligt SVT.
Lehner har själv haft problem med sin mentala hälsa, där han öppet delat med sig av sin kamp mot missbruk och psykisk ohälsa. Han menar att han kanske inte själv hade spelat i världens bästa ishockeyliga om han inte hade fått en andra chans.
"Inte perfekta"
– Jag hade tur nog att få det. Men om vi inte ska ge människor en andra chans kan jag lika gärna sluta i dag. Och tio lagkamrater med mig. Vi är inte perfekta. Men jag fick en andra chans och tycker att alla förtjänar det, säger Lehner.
Han fortsätter:
– 95 procent av den här sortens tränare är inte onda människor. Det kanske är fem procent som är det. Men de här människorna är det inte. De är inte onda. De vill inte jävlas med folk. Men vi dömer något som en människa gjort för många, många år sedan genom dagens samhällsglasögon, vilket är högst omoraliskt. Det som hände för kanske 15-20 år sedan var normen då. Den typen av människor gjorde vad de trodde var bästa sättet för att få resultat. Jag tycker generellt att ishockey och även sport i stort härrör från det militära ganska mycket. Hur man förbereder sig för att gå i strid och vad de (tränarna) där och då tyckte var det bästa sättet för att förbereda någon att bli starkare eller för att klara press.
"Foppa" känner igen
OS-guldmedaljören och Stanley Cup-mästaren Peter Forsberg har också sällat sig till skaran som problematiserar NHL-tränarnas ledarskapsstilar. Enligt honom handlade påhoppen i många fall om försök att motivera spelare.
– När jag kom med 1994 för ett antal år sen... Det var absolut verbala påhopp. Jag har aldrig sett något fysiskt. De handlade om de som var på gränsen i laget, och de som tränarna försökte motivera att få att spela tufft och hårt varje match, säger han i kommande avsnitt av SVT-programmet "Skavlan", enligt Expressen.
Även om han inte demoniserar tränarna, så konstaterar Forsberg att det är bra att diskussionen förs så att det kan bli förändring.
– Det är jättebra att det kommer upp. Nu kommer det upp några tränare här som man har hört om genom åren, som har haft det här ledarskapet, och – som tur är – så tror jag inte att det fungerar längre.