Annons

Malmöbo ny vd på Kulturhuset i Stockholm

Efter en turbulent tid har en av landets största kulturinstitutioner utsett en ny chef. Malmöbon Jesper Larsson tar över som vd för Kulturhuset Stadsteatern.
Kultur • Publicerad 14 maj 2019
Jesper Larsson, vd för Malmö Live, blir ny chef på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.
Jesper Larsson, vd för Malmö Live, blir ny chef på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.Foto: Statsteatern

Jesper Larsson presenterades som ny vd vid ett personalmöte på tisdagen, skriver Dagens Nyheter.

– Det är med stor ödmjukhet som jag tar mig an den här uppgiften. Det känns otroligt hedrande, men samtidigt läskigt, säger han till TT.

Annons

TT: Varför läskigt?

– Det en fantastisk verksamhet som jag har levt med i hela mitt liv. Jag har några av mina tidigaste teaterminnen från Stadsteatern, och har otroliga upplevelser från Kulturhuset. Dessutom är det en helt ny kontext med Stockholm, där jag nu ska lära mig hur publiken fungerar.

Operaproducent

49-årige Jesper Larsson, i dag chef för konserthuset Malmö Live, har tidigare varit vd vid Malmö Stadsteater och operaproducent för Det Kongelige Teater i Köpenhamn.

Att ta över stafettpinnen som vd för Kulturhuset Stadsteatern, som slogs ihop till en enda institution 2013, innebär ett bredare uppdrag än tidigare.

– Men det har alla ingredienser som jag redan har jobbat med – filmvisningar, musik, konstutställningar, symfoniorkester, musikal, teater, opera... Det enda jag inte har jobbat med är biblioteksverksamhet, säger Jesper Larsson.

Utmaningen blir att lyckas förvalta samtliga delar i verksamheten, och göra Kulturhuset Stadsteatern till en plats som stockholmare vill återkomma till ofta, säger han.

– Visionen är att det ska vara en verksamhet, ett kulturhus, där alla känner att de är lika viktiga för helheten. Det är uppdraget.

Turbulent tid

Jesper Larsson ersätter Sture Carlsson, som har varit tillförordnad vd sedan december 2017. Denne tog över efter att chefen Benny Fredriksson, som hastigt gick bort i mars 2018, lämnade tjänsten. Sökandet efter en ny vd har pågått sedan slutet av januari i år.

TT: Hur känns det att ta över efter den turbulenta tid som gått?

– Det vet jag inte än. Men jag har stor respekt för alla medarbetares kunnande. Den här verksamheten har fortsatt att leverera trots svåra tider. Det är en väldigt stark personalgrupp, säger Jesper Larsson.

Fanny Hedenmo/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons