Lärorikt om kvinnors brott från byxklädsel till spädbarnsmord
Dömda kvinnor – förbryterskor i Sveriges historia
Faktabok
Text och bild: Elin Hägg
Förlag: Opal
Elin Hägg är etnolog och har intresserat sig för den del av kvinnohistorien som man inte så ofta lyfter upp i ljuset. Hennes bok skildrar kvinnor som dömts för olika ”brott”, citationstecknet beror på att vad som förr kunde vara ett brott inte är det idag. Till det senare hör bära långbyxor, att föda barn utan att vara gift, eller att göra ett eget radioprogram!
Till de värre, verkliga brotten, hörde änglamakerskornas gärningar. De kvinnor som ”tog hand om” de så kallade oäkta barnen och lät dem dö av svält eller kärleksbrist eller genom att helt sonika taga dem av daga.
Författaren har själv illustrerat sin debutbok. Det är ganska mörka bilder – ämnet är ju onekligen det! – och flera bilder är rätt otäcka, även det i överensstämmelse med ämnet.
”Författaren poängterar att de dömda kvinnorna varken är förebilder, hjältar eller pionjärer, utan att de alla gjort sig skyldiga till brott.”
Det är en spännande bok med kvinnoöden som visar hur relativt rätt och fel kan vara genom historien. Läsaren får upp ögonen för hur olika män och kvinnor har dömts för samma brott.
Författaren poängterar att de dömda kvinnorna varken är förebilder, hjältar eller pionjärer, utan att de alla gjort sig skyldiga till brott. Den formuleringen kunde kanske ha mildrats. Det är onekligen skillnad på att mörda spädbarn och att bära byxor! Brott och straff sätts in i sin idéhistoriska kontext.