1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Uppdrag: Höj nivån på lärarutbildningarna

Efter ifrågasatt kvalitet och många avhopp ska lärarutbildningarna förbättras. Redan i mars ska förslag på hur studenterna kan få mer lärarledd undervisning och mer tid för metodik ligga på högskoleministerns bord.
Blivande lärare ska få mer metodik och starkare koppling mellan teori och praktik. Arkivbild.
Foto: Veronica Johansson

Utöver mer lärarledd tid är ambitionen att lärarstudenterna ska få mer metodik och starkare koppling mellan teori och praktik.

– Studenterna ska känna att de är redo för läraryrket i praktisk form när de avslutar utbildningen, säger högskoleminister Matilda Ernkrans (S).

Två utredare får borra i hur detta ska ske: Anders J Persson, akademisk ledare för lärarutbildningen vid Södertörns högskola och Anders Gustavsson, professor emeritus vid Stockholms universitet.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Januariavtalet

Översynen av lärarutbildningarna kommer inte som någon överraskning, tvärtom. Den utgör en av punkterna i januariavtalet mellan regeringspartierna, Liberalerna och Centern och ska ses mot bakgrund av en historiskt stor lärarbrist. Det är väl känt att lärarutbildningarna inte lockar så många studenter som behövs. Ämneslärarutbildningarna har också problem med många avhopp.

Till saken hör också att kvaliteten på en stor andel av utbildningarna ifrågasatts. I Universitetskanslersämbetets utvärdering av utbildningar till förskollärare och grundlärare fick 32 av 67 granskade utbildningar omdömet ifrågasatt kvalitet, medan 35 fick omdömet hög kvalitet.

Högre tempo

Tanken är nu alltså att studenterna ska få mer tid tillsammans med sina lärare. Än så länge har en kvalitetsförstärkning i form av höjda ersättningar till lärosätena inte haft mätbar effekt på den lärarledda tiden.

– Hittills har det varit tidsbegränsade pengar. I den budget vi precis lagt fram permanentar vi insatserna för högre kvalitet, så lärosätena behöver inte längre känna osäkerhet, säger Matilda Ernkrans.

Mot bakgrund av den akuta lärarbristen ska regeringens utredarduo även lämna förslag på hur akademiker lättare ska kunna växla in på lärarbanan, samt hur den kompletterande pedagogiska utbildningen (KPU) för just akademiker ska kunna klaras av i högre tempo.

Kommer att kosta

Vad utredarnas förslag kommer att kosta återstår att se.

– Vill vi ha en bättre lärarutbildning så kommer det att kosta pengar. Utredarna har krav på sig att föreslå möjliga finansieringsförslag, säger Matilda Ernkrans.

Utredarna har relativt kort tid på sig – slutredovisningen ska vara färdig senast 31 mars nästa år.

– Det är en av anledningarna till att vi utsett två utredare. Vi vill hålla uppe tempot så att vi kan presentera förslag som förhoppningsvis kan träda i kraft redan 2021, säger Matilda Ernkrans.

I januariavtalet talas också om skärpta antagningskrav för blivande lärarstudenter. Men den frågan ska hanteras separat.

– Liberalerna hade gärna sett att vi fått fram förslag på skärpta krav på studenterna. Men det är angeläget att komma igång med de viktiga frågorna om bland annat fler lärarledda undervisningstimmar. Frågan om antagningskrav får vi ta i nästa steg, säger Roger Haddad, Liberalernas utbildningspolitiske talesperson och vice ordförande i utbildningsutskottet.

Läs mer

Herrljunga

Succé för Herrljungahäst – vann jättesumma i prestigelopp: ”Overkligt”

Här är historien bakom den osannolika framgångssagan – började med en tombolalott och en skvätt spermier.

Sport

Beskedet: Så länge blir Bernhardsson borta

Elfsborgsmittfältaren skadade sig i sin comeback i torsdags mot IFK Göteborg.

Recension

Hotet finns på hemmaplan i skickligt stillsam thriller

Mattias Edvardssons nya bok får recensent Mats Palmquist att hålla koll på sina grannar.

BT vid kusten

TV: Följ med BT till toppen av radiomasterna i Grimeton: ”Dödsvandringen”

En historisk vandring på världsarvet, precis som det var för mastarbetarna på 1900-talet.

Kind

Husbrand i Uddebo

Räddningstjänsten: "Ingen spridningsrisk”

Herrljunga

TV: Lösa kor längs vägbana: ”Är supernyfikna”

Ägaren och polisen har kontaktats.