Landslaget höll krismöte efter vallarkritik

Skidor Artikeln publicerades
Charlotte Kalla är inte bekymrad trots återkommande vallaproblem under säsongen.
Foto: Ulf Palm / TT
Charlotte Kalla är inte bekymrad trots återkommande vallaproblem under säsongen.
Teodor Peterson menar att kunskapen finns hos vallateamet.
Foto: Anders Wiklund/TT
Teodor Peterson menar att kunskapen finns hos vallateamet.

Det svenska skidlandslaget hade krismöten efter den hårda kritiken mot vallarteamet efter den fjärde etappen i Ski Tour.

Enligt Charlotte Kalla fick alla på mötet möjlighet att framföra sina åsikter. Samtidigt menar hon att det inte finns något självklart svar.

– Det är svårt att peka på en exakt orsak till varför det blir som det blir, säger Kalla.

TT: Vad kom ni fram till på mötet?

– Att andra nationer har lyckats bättre. Men vi ska fortsätta fokusera på vårt.

"Mer än vanligt"

Det är inte första gången vallarna har varit i fokus under säsongen. Redan efter sprinttävlingarna i Oberstdorf i slutet av januari hölls ett möte mellan vallare, åkare och ledare för att rensa luften.

Men problemen har fortsatt.

Ebba Andersson kom fyra i torsdagens långlopp i Meråker. Efteråt var hon besviken på skidorna.

– Det är frustrerande när man känner att man inte har samma förutsättningar att åka fort, det blir mer slitsamt, sade hon direkt efter loppet:

Jonna Sundling var mer tydlig i sin kritik:

– Det har verkligen varit mer än vanligt i år, säger Sundling.

– Det är tråkigt att det ska handla om vad man har under fötterna. Mina skidor var väldigt dåliga, jag fick kämpa för varje meter. Man känner att man har krafterna men det är något annat som stoppar en.

Kunskapen finns

Även på herrsidan hölls ett möte efter loppet. Teodor Peterson, 73:a i Ski Touren totalt, menar att det inte är bra att flera åkare upplever att de har sämre skidor än konkurrenterna.

– Det är inte där vi vill vara, varken vi eller vallarteamet. Då kan det vara intressant att höra deras utvärdering av det, säger Peterson och påpekar att det är vanligt att åkarna utvärderar skidorna med vallarna.

Enligt Peterson behöver alla i skidlandslaget vara noggrannare inför varje tävling.

– Det är någonstans där man måste börja. Så sent som i Östersund (förra veckan) hade jag bland de bästa skidorna jag någonsin haft på en tävling. Så det är inte så att kunskapen inte finns men det gäller att lyckas varje gång.

Bland herrarna var Jens Burman, på 14:e plats, mest kritisk. Vallarchefen Anders Niemi tog åt sig av kritiken – men han slog också i från sig delar av den.

– Jag har stämt av med grabbarna och de andra var nöjda. Så vi måste utvärdera om Jens (Burman) valt fel skidor, eller vad som kan ha gått snett. Norskorna hade kanske lite bättre i damloppet, vi låg ungefär som de andra, sade Niemi till medierna direkt efter loppet.

TT har varit i kontakt med den tillförordnade längdchefen Ola Strömberg som inte vill kommentera kritiken mot vallarteamet utan i stället hänvisar till landslagscheferna Lars Selin och Karin Ersson.

Ski Tour 2020 fortsätter med sprint i Trondheim på lördagen.