Läkemedel kan öka risk för självmord

Forskning Artikeln publicerades
Läkemedel kan öka risken för bland annat självmord. Bilden är arrangerad. Arkivbild.
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT
Läkemedel kan öka risken för bland annat självmord. Bilden är arrangerad. Arkivbild.

Epilepsiläkemedel som används mot smärta och ångest ser ut att ge en ökad risk för bland annat självmord hos unga, enligt en studie publicerad i British Medical Journal, rapporterar .

I registerstudien har forskarna följt 192 000 svenskar som fått läkemedlen gabapentin och pregabalin, mediciner ursprungligen tänkta för att behandla epilepsi.

Personer i åldrarna 15–24 år hade en 67-procentig ökad risk att drabbas av självmord eller självmordsförsök när de tog läkemedlen jämfört med när de inte gjorde det. Risken för trafikolyckor, våldsbrott, överdos och olika skador mot kroppen ökade också.

– Preparaten är ett väldigt bra behandlingsalternativ i många fall, men man kanske bör iaktta lite försiktighet med förskrivningen av de här medicinerna framförallt till unga personer och personer med beroendeproblematik, säger Yasmina Molero, en av forskarna, vid universitetet i Oxford, till radion.

Det är inte fastslaget om det är läkemedlet i sig eller om även andra faktorer påverkar risken för biverkningar, enligt Molero.