Annons

Lägre framtidshopp i japanska Tankan

Ekonomi • Publicerad 13 december 2019
Stora tillverkare i Japan har lägsta framtidstron på mer än sex år. Tankan-indexet har glidit ner till 0. Ett plustal betyder att optimisterna är fler än pessimisterna. Arkivbild.
Stora tillverkare i Japan har lägsta framtidstron på mer än sex år. Tankan-indexet har glidit ner till 0. Ett plustal betyder att optimisterna är fler än pessimisterna. Arkivbild.Foto: Shizuo Kambayashi/AP/TT

Stora producenter i Japan har den mest negativa framtidstron på nästan sju år, visar centralbankens inflytelserika Tankan-rapport.

Tankan mäter näringslivets framtidstro, och för stora producenter gled indexet ned till 0, från +5 i september och värre än analytikernas förväntningar på +2.

Annons

Indexet för icketillverkande företag hamnade i stället på +20, ned med 1 enhet, men bättre än förväntningarna på +17.

De närmaste tre månaderna väntar sig båda kategorierna att förhållandena är oförändrade, eller försämras.

Tankans index tas fram genom att antalet respondenter som säger att förhållandena är dåliga dras av från dem som tycker att det är bra. Ett positivt tal innebär alltså att optimisterna är fler än pessimisterna.

En ljusglimt i rapporten är att de stora företagen fortsatt räknar med att öka sina investeringar, med 6,8 procent i det brutna räkenskapsår – till och med mars 2020 – som Tankan täcker. Analytikerna hade väntat sig en ökning på 6,0 procent.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons