Annons

Lagarde ber om tålamod

Christine Lagarde, ny chef för Europeiska centralbanken (ECB), ber i en utfrågning i EU-parlamentet om mer tid och tålamod. Hon vill bli varm i kläderna innan hon kan börja reformera ECB:s penningpolitik.
Ekonomi • Publicerad 2 december 2019
Christine Lagarde tillträdde som ny ECB-chef efter Mario Draghi den 1 november i år. Arkivbild
Christine Lagarde tillträdde som ny ECB-chef efter Mario Draghi den 1 november i år. ArkivbildFoto: Mark Lennihan AP/TT

– Jag försöker verkligen lära mig tyska, men jag försöker också lära mig centralbanksspråket, sade Lagarde.

Hon tillträdde för drygt en månad sedan och är utbildad jurist. På vägen till toppjobbet i ECB har hon hunnit med att jobba som fransk toppolitiker och därefter drygt åtta år som hyllad chef för Internationella valutafonden (IMF).

Annons

– Försök stå ut med mig, visa lite tålamod, övertolka inte om jag får be, sade hon vidare.

Företrädaren Mario Draghi återstartade inför Lagardes tillträde som ECB-chef den 1 november ett stödköpsprogram på 2 600 miljarder euro. Han hann även med att sänka ECB:s ränta till en ny bottennivå sedan inflationen i eurozonen fallit ytterligare från målnivån strax under 2 procent.

Lagarde avser att se över hur ECB har utformat sitt inflationsmål och även överväga vilka verktyg som ska användas för att uppnå målet. Men hon antyder att reformerna vad gäller detta kommer att ta tid.

– Den strategiska översynen kommer att utgå från två principer: genomgripande analys och ett öppet sinne. Det kommer att kräva tid för reflektion och för omfattande konsultation, sade hon.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons