Annons

Kvinnor får köra tunnelbanetåg i Moskva

Ryssland • Publicerad 13 december 2019
Ett tåg kommer in på tunnelbanestationen Kievskaja i Moskva. Arkivbild.
Ett tåg kommer in på tunnelbanestationen Kievskaja i Moskva. Arkivbild.Foto: Alexander Zemlianitjenko

Nästa år kommer feministiska framsteg att ske i Moskvas tunnelbana. I början av februari börjar utbildningen av en första grupp kvinnor som ska köra tunnelbanetåg, uppger de lokala myndigheterna.

Yrket har förbehållits män med motiveringen att ihållande arbete under marknivå är hälsofarligt för kvinnor. Det har kritiserats och kallats hyckleri eftersom kvinnor får ha sämre betalda jobb som exempelvis städare och kassör i tunnelbanan.

Annons

I september beslutade myndigheterna att radikalt korta den lista över jobb som bara män får ha, från 456 till cirka 100 från och med den 1 januari 2021 – då också kvinnor ska få börja köra tunnelbanetåg.

Den nuvarande listan beslutades 2000 och förbjuder kvinnor från att jobba som bland annat busschaufför och bilmekaniker.

Nu har Moskvas myndigheter "stora förväntningar" på de nya förarna i tunnelbanan och noterar att kvinnor körde tunnelbanetåg också under andra världskriget.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons