Annons

Kvinnofängelse får JO-kritik: Inte likvärdigt

Samhälle • Publicerad 4 december 2019
Chefsjustitieombudsmannen anser att Kriminalvården måste förändra verksamheten för att bli likvärdig mellan män och kvinnor.
Chefsjustitieombudsmannen anser att Kriminalvården måste förändra verksamheten för att bli likvärdig mellan män och kvinnor.Foto: Johan Nilsson/TT

Kvinnor får inte samma behandling som män på svenska anstalter. Det menar chefs-JO Elisabeth Rynning, som skriver i en rapport att Kriminalvården måste förändra sin verksamhet för att "kunna erbjuda en likvärdig kriminalvård för kvinnor och män."

Rapporten grundar sig i en inspektion som genomfördes under två dagar i september på fängelset i Ystad, en av landets sex kvinnoanstalter.

Annons

Ett av huvudproblemen handlar om att det finns begränsade möjligheter att placera intagna med särskilda behov på avdelningar som är anpassade för det, enligt chefs-JO. Hon skriver vidare att det är bekymmersamt att långtidsdömda ofta placeras med intagna som bara ska stanna några månader.

Kriminalvårdens förklaring till bristande differentiering har tidigare varit platsbristen på svenska fängelser.

"Detta arbete bör prioriteras av myndigheten", skriver chefjustitieombudsmannen i rapporten.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons