Annons

Kvinna dömd till tio år för krigsbrott

Bosnien • Publicerad 8 maj 2019
I höstas frikändes Naser Orić, befälhavare över de bosniakiska styrkorna i Srebrenica, från anklagelser om krigsbrott under Bosnienkriget 1992–1995. Arkivbild.
I höstas frikändes Naser Orić, befälhavare över de bosniakiska styrkorna i Srebrenica, från anklagelser om krigsbrott under Bosnienkriget 1992–1995. Arkivbild.Foto: Amel Emric

En domstol i Bosnien-Hercegovinas huvudstad Sarajevo har dömt en kvinna för krigsbrott under det bosniska kriget på 90-talet. Kvinnan straffas med tio års fängelse för att ha dödat en tolvårig pojke som var etnisk serb.

Pojken och hans föräldrar flydde hemmet när bosniakiska styrkor avancerade. Men pojken tog sig tillbaka för att hämta sin hund. Han sågs aldrig mer i livet.

Annons

Enligt domstolen dog pojken i den östra regionen Zvornik i början av kriget som startade 1992 och tog slut 1995.

Den dömda kvinnan föddes 1960 i Kosovo. Hon bodde i Bosnien vid krigsutbrottet och gick 1992 med i en enhet ledd av Naser Orić, befälhavare över de bosniakiska styrkorna i Srebrenica. Efter att ha gripits i Schweiz 2016 blev hon utlämnad 2017.

Naser Orić, åtalad för att ha mördat tre serbiska krigsfångar under Bosnienkriget, friades i november från krigsbrott. Han har tidigare åtalats för andra misstänkta krigsbrott, men friats varje gång.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons