1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Kvällen då landslaget knockade Spanien

Då var då och nu är nu. Han brukar säga så, förbundskaptenen Janne Andersson.
Men en och annan nostalgitripp sitter sällan fel, helst inte den här, en dag som denna.
Minns ni EM-kvalet mot Spanien den 7 oktober 2006? Om inte, så tar vi oss tillbaka dit.
Till världsstjärnan som inte ville vara med, en halkande mittfältare och en seger som gav eko i Fotbollseuropa.
Marcus Allbäck jublar efter 2–0-segern mot Spanien i EM-kvalet 2006. Efter matchen bytte han tröja med Carles Puyol, Barcelonastjärnan han grundlurade vid 2–0-målet. Arkivbild.
Foto: Niklas Larsson/TT

Några månader tidigare: Den brasilianske domaren Carlos Simon hånlog när han visade ut Teddy Lucic i åttondelsfinalen i München. Tyskland hade 2–0 redan efter tolv minuter och Henrik Larsson brände en straff. VM var över för svensk del på midsommardagen. Landslaget återvände till Bremen för att bryta basen.

Förbundskaptenen Lars Lagerbäck surade och hade taggarna utåt på den avslutande presskonferensen. Under hela VM hade förhållandet mellan landslaget och den talrikt representerade svenska mediekåren varit ansträngt.

Kampanjen mot Svensson

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Det fanns förklaringar till det, goda argument från båda håll. En kvällstidning ägnade sig åt en mindre smickrande jakt på Anders Svensson och körde en kampanj för att Kim Källström borde få spela.

Dessutom pekades – felaktigt – Svensson ut som den som läckt uppgifter om ett bråk i omklädningsrummet mellan Olof Mellberg och Fredrik Ljungberg

Henrik Larsson och Zlatan Ibrahimovic hade långa och framgångsrika säsonger bakom sig, men Larsson var sliten och Ibrahimovic hade problem med en ljumske. Dessutom hade mutskandalen i Juventus briserat strax före VM.

De var inga muntergökar den sommaren, om man så säger.

Larsson gjorde det inte lättare för sig när han hördes säga "mata gamarna" på väg in till en internationell presskonferens i ett alldeles för litet och alldeles för varmt tält på träningsanläggningen i Bremens utkanter.

Med dessa händelser och ett trist VM-uttåg i färskt minne kallade Lagerbäck landslaget till kvalet till EM 2008.

En kväll på lokal

Snart väntade nya rubriker. Olof Mellberg fyllde år under kvalsamlingen i september. Han, Zlatan Ibrahimovic och Christian Wilhelmsson gick ut på stan för att fira. Det läckte förstås ut. Trion återvände till hotellet i Göteborg några timmar för sent.

Förseelsen mot de gemensamma ordningsreglerna straffades av Lagerbäck. Ingen av dem fick spela mot Liechtenstein. Mellberg och Wilhelmsson tog sitt straff och var tillbaka i truppen till Spanien den 7 oktober.

Inte Ibrahimovic. Han bojkottade i stället landslaget och var inte tillbaka förrän mot Nordirland i Belfast ett halvår senare.

Spanien, med alla sina stjärnor, kom som tung favorit mot ett svenskt lag med problem. Soppan kring Ibrahimovic, Mellberg som inte lyckats lägga avstängningen bakom sig, Teddy Lucic och Henrik Larsson hade slutat, Andreas Isaksson saknades, frågetecken fanns för Marcus Allbäck, osäkerhet rådde kring Anders Svensson och Tobias Linderoth skulle bli pappa när som helst.

För halt för Källström

Lagerbäck, som satsat på honom i tre av fyra matcher i VM, valde överraskande att bänka Källström med motiveringen att planen var blöt och tungsprungen och inte passade mittfältaren.

Allt det där var glömt några timmar senare.

Tio minuter in i matchen släppte Fredrik Ljungberg bollen till Anders Svensson som direktspelade till Johan Elmander. Toulouseproffset fick en lucka, väntade ut Iker Casillas, tittade upp och pricksköt 1–0 till höger om Real Madrid-målvakten.

Resten av var hårt arbete. Mellberg och Petter Hansson plockade bort Fernando Torres och David Villa, Mikael Nilsson stängde sin högerkant. Linderoth skavde spanska fötter och hälar, Elmander sprang och sprang och sprang.

Allbäcks iskalla avslut

Finalen på en fenomenal svensk landslagskväll kom i 82:a minuten. Linderoth räddade Carles Puyols nick på mållinjen när målvakten Rami Shaaban för en gång skulle var överspelad. På den omedelbara kontringen spelade Wilhelmsson in bollen till Allbäck, som höll inne avslutet medan Puyol vräkte sig raklång.

Medan Puyol kanade bort blötan rullade Allbäck in 2–0 i 82:a minuten.

TT skrev:

"Lars Lagerbäck vann en av sina främsta taktiska segrar. På köpet fick Sverige tillbaka tron på sitt fotbollslandslag. Ett med glöd och en-för-alla-alla-för en-mentalitet. Och viktigast – ett som vinner de stora matcherna."

Läs mer

Sommarkrönika

Tänk att den fortfarande fungerar

”Ner i kartongen ska den inte igen.”

Nyheter

JUST NU: Haveri – flera populära appar har kraschat

Det är just nu störningar med strömningstjänsten Spotifys app, som inte kan öppnas i mobilen utan i stället direkt stängs av. På Twitter skriver Spotify att man undersöker problemet: "Något har gått snett och vi återkommer med information så fort vi kan."

Sport

Här är spelarbetygen efter förlängningsdramat

Elfsborg föll efter chanskavalkad mot IFK Göteborg i svenska cupen.

Herrljunga

Smittspårning pågår – covidsjuk arbetade i hemtjänsten: ”Oerhört nonchalant”

En person som arbetat inom hemtjänsten har bekräftats smittad. ”Det var en medveten handling”

17.45: Elfsborg–IFK Göteborg

Matchguide: Allt inför Elfsborgs cuprysare mot ärkerivalen

✓ Statistik på alla spelare ✓ BT:s tips ✓ Thelin: ”Det är vinna eller försvinna”

Nyheter

Olaglig bebyggelse vid Tolken måste bort

Anlade pirar, dammar och badtunna vid sjön, utan lov.