1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Kurder kompromissar med Assad

De kurdiska styrkorna i nordöstra Syrien vänder sig till en stor fiende för att få skydd från en annan.
I en "smärtsam" kompromiss efter USA:s tillbakadragande släpper kurderna fram syriska regimstyrkor för att avvärja Turkiets anfall.
Rök stiger från Tal Abyad på den syriska sidan om gränsen efter turkiska attacker på söndagen.
Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT

– Efter att amerikanerna övergav området och gav grönt ljus för det turkiska anfallet tvingades vi överväga ett annat alternativ, säger Badran Jia Kurd, en högt uppsatt företrädare för det kurdiska självstyret.

Kurderna vände sig till den syriske presidenten Bashar al-Assad och nådde med rysk medling ett avtal som innebär att regimstyrkor tillåts ta kontroll över orter längs med Syriens norra gräns, i ett ungefär 40 mil brett område.

Det kurdiskledda SDF:s befälhavare Mazloum Abdi talar om "smärtsamma kompromisser" i en artikel på tidskriften Foreign Policys sajt.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

"Vi litar inte på deras löften. I ärlighetens namn är det svårt att veta vem vi kan lita på", skriver Mazloum Abdi.

"Men om vi måste välja mellan kompromisser och folkmord kommer vi säkerligen att välja vårt folks överlevnad".

Syriska regimstyrkor har anlänt till den strategiskt viktiga staden Manbij och positionerat sig vid dess front, enligt statliga syriska medier. Tidigare under måndagen hade turkstödda rebellstyrkor börjat mobilisera i stadens västra utkant i förberedelse för ett anfall.

Rysk-turkisk koordination

Det kurdiska självstyret i nordöstra Syrien har hittills lämnats i fred av regimen i Damaskus, som varit upptagen med att bekämpa rebeller i resten av Syrien. För regimens del innebär den nya överenskommelsen att den för första gången på många år får kontroll över stora områden i norr.

Turkiet har dock för avsikt att skapa en "säker zon" i samma område, dit man vill skicka syriska flyktingar som i dag har uppehälle i Turkiet.

När syriska regimstyrkor och turkiska styrkor rör sig såpass nära varandra försäkrar Ryssland att man står i tät kontakt med Turkiet för att undvika att länderna dras in i strid mot varandra.

– Vi vill inte ens föreställa oss det scenariot, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

Insatsen i stort kommer dock att fortskrida, enligt Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

– Vi är fast beslutna att fortsätta vår insats till slutet, utan att uppmärksamma några hot. Vi kommer helt klart att avsluta det vi påbörjat. Vår strid fortsätter tills en slutgiltig seger är uppnådd, säger han i ett tal.

"Vems sida är ni på?"

Turkiets offensiv i nordöstra Syrien har orsakat splittring bland Natos medlemmar. Norge, Tyskland och Nederländerna har exempelvis stoppat all vapenexport till Turkiet. EU:s medlemsstater fördömer gemensamt det turkiska anfallet.

President Erdogan går också till verbal attack mot de allierade västländer som är kritiska.

– Vems sida är ni på? Er Natoallierades eller terroristernas? De kan inte svara, säger han.

Natochefen Jens Stoltenberg pressades hårt, bland annat av Frankrike och Belgien, när försvarsalliansens parlamentariska församling sammanträdde på måndagen. Norrmannen drar sig dock för att fördöma Turkiets agerande.

– Turkiet är viktigt för Nato. Vi riskerar att underminera den enighet som vi behöver i kampen mot IS, säger han.

Amerikaner åker hem

Företrädare för SDF beklagar att man – på USA:s begäran – tidigare gick med på att dra sig tillbaka från olika positioner längs med gränsen mot Turkiet, för att visa att man inte utgjorde något hot.

USA står nu i begrepp att ta hem samtliga runt 1 000 amerikanska soldater från landet, meddelar landets försvarsminister Mark Esper. Enligt uppgifter till Reuters väntas merparten ha åkt därifrån inom några dagar.

Från den amerikanske presidenten Donald Trump kommer olika bud om händelseutvecklingen. Stora sanktioner mot Turkiet är på gång, deklarerar han via Twitter.

Samtidigt kommenterar han uppgifter om att hundratals personer har flytt från de fångläger med IS-medlemmar som de kurdiska styrkorna upprätthåller – och antyder att kurderna medvetet kan ha släppt IS-medlemmar "för att blanda in oss" i konflikten.

"Tror folk verkligen att vi skulle gå till krig mot Natomedlemmen Turkiet?" skriver Trump.

Turkiet anklagar också kurdiska styrkor för att ha tömt åtminstone ett IS-fängelse. Från kurdiskt håll varnade man tidigt för att man inte skulle kunna hålla sådana fängelser under kontroll om och när man attackeras.

Bred offensiv

Striderna tycks för närvarande stå om staden Ras al-Ayn, som Turkiet anfallit med artillerield och lufträder den senaste veckan.

128 SDF-soldater och 69 civila har dödats i den turkiska offensiven, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). På den andra sidan har fyra turkiska soldater, 94 turkstödda rebeller och 18 civila dödats.

Över 130 000 människor har flytt sina hem sedan Turkiet inledde sin militäroffensiv i nordöstra Syrien. FN:s samordningsorgan för nödhjälp OCHA varnar för att antalet flyktingar kan stiga till 400 000.

Läs mer

Sommarkrönika

På något vis är det en annan värld nu

”Vad jag önskar att jag hade kunnat ge er alla en kram just nu”

Olycka

Trafik: Lastbil åkte av vägen – välte

Föraren omhändertagen av ambulanspersonal.

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Lugn natt lokalt. Man gripen för vapenbrott efter biljakt i Göteborg.

Borås

Så ska superparken växa fram – vill ha invånarnas åsikter

Har tagit ett stort kliv mot förverkligande.

Sport

Första gången sedan guldåret: ”Känslan var underbar”

Elfsborg är obesegrade efter sex omgångar: ”Otroligt stark grund”

Borås

TV: Träd föll in i hus på Göta – tre balkonger förstörda

Boende: ”Vågar inte ens tänka på vad som kunde ha hänt”