1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Amanda Lind delar kulturchefernas oro

Kulturminister Amanda Lind (MP) har inget besked att ge de 17 kulturchefer som kräver starkare lagskydd för att säkerställa den offentligt finansierade kulturens frihet. Däremot säger hon sig dela deras oro.
Ett antal chefer för svenska kulturinstitutioner vill att regeringen tillsätter en utredning, eftersom de menar att kulturen är under attack. Arkivbild.
Foto: Dan Hansson/SvD/TT
Kulturminister Amanda Lind (MP) – delar kulturchefernas oro. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

"Principen om att kulturen ska stå fri från politisk påverkan är oerhört viktig, och jag är precis som artikelförfattarna oroad över att allt flera politiker börjar utmana den principen", skriver Amanda Lind till TT i en kommentar.

Dagens Nyheters debatt sida föreslår ett antal kulturchefer att regeringen ska tillsätta en utredning som undersöker hur kulturfrågor kan få samma dignitet som bland annat bostads- och utbildningsfrågor.

"Ideologiskt slagfält"

Kulturen och kulturpolitiken har blivit ett "ideologiskt slagfält", anser skribenterna. De nämner Sölvesborgs kommun, där man beslutat att inte köpa in "utmanande samtidskonst", och Täby kommun, där en sverigedemokratisk politiker nyligen ville stoppa ett författarbesök som skulle avhandla hbtq-frågor.

Bland dem som undertecknat debattinlägget finns Anna Serner, vd för Filminstitutet, Björn Sandmark, vd för Göteborgs stadsteater, och Anders Frennberg, vd för Cirkus Cirkör.

"Prioriteringsordningen hör till en tid när kulturen inte var satt under systematisk attack. Rätten till kultur förtjänar samma skyddsvärde som rätten till utbildning och bostad", skriver de 17 företrädarna för olika kulturinstitutioner.

Utredning tillsatt

Amanda Lind framhåller att hon givit Myndigheten för kulturanalys i uppdrag att utreda hur principen om armlängds avstånd, det vill säga att politikerna inte ska blanda sig i det konstnärliga innehållet, fungerar i praktiken.

"Men det kan komma att behövas mer", skriver Amanda Lind som lovar att hon ska "arbeta hårt för kulturens frihet och för människors tillgång till fri kultur".

Läs mer

Sport

"Det känns inte som att det är någon i mål i längre”

Jesper Karlsson fortsätter ösa in poäng.

Borås

Elev åtalas efter knivskärning utanför skolan

Polisens teori: Stirr-incident bakom attacken

Kultur

”Kommer de tuta eller kanske vifta med vindrutetorkarna?”

Folkmusiktrion Väsen gör en drive-in konsert under Ornungastämman – som sänds via BT.se!

Sommarkrönika

Här accelererar händelserna från 0 till 100 på någon sekund

Dagens sommarkrönikör berättar om jobbet som inre befäl på räddningstjänsten.

Borås

JUST NU: Företagspersonal ingrep mot välkänd tjuv

Den misstänkte sitter på nytt anhållen.

Bollebygd

"Det är klart jag funderade på om jag skulle våga öppna en butik just nu”

Många affärer tvingas stänga – då väljer studenten att öppna godisbutik.