Annons

Jättepaketet på väg till representanthuset

Med 96 röster mot noll har USA:s senat godkänt det största räddningspaketet någonsin. Två biljoner dollar, eller drygt 20 000 miljarder kronor, motsvarar en halv extra statsbudget.
När representanthuset röstat kan president Donald Trump skriva under på fredagen.
USA • Publicerad 26 mars 2020
Stillsamt på gatorna i Washington, där USA:s senat har godkänt det enorma stimulanspaketet.
Stillsamt på gatorna i Washington, där USA:s senat har godkänt det enorma stimulanspaketet.Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT

Åtgärderna är i dollar räknat dyrare än räddningspaketen under finanskrisen i slutet av 00-talet, och även rejält mycket större än de två tidigare stödpaket som USA beslutat om under coronapandemin. De kan närmast jämföras med en statsbudget, som i USA omfattar utgifter på uppemot 4 biljoner dollar.

– Detta är investeringar på krigstidsnivå i vårt land, säger Mitch McConnell, republikan och majoritetsledare i senaten.

Inte ensamma

Annons

Demokraternas gruppledare Chuck Schumer hälsade i samband med omröstningen till de coronavirusdrabbade.

– Låt oss säga till dem i kväll att hjälp är på väg. Att de inte är ensamma. Att detta land, denna senat, denna regering, finns här för dem i en tid av svåra behov.

Trump har lovat att skriva under lagpaketet så fort han får det på sitt bord, vilket väntas ske under fredagen då representanthuset röstat om det. Hur den lägre kammaren ska rösta har varit föremål för frågetecken, eftersom de flesta ledamöterna för tillfället inte är i Washington.

Genom acklamation

Men majoriteten väntas vara så stor för paketet att Demokraternas majoritetsledare Steny Hoyer gör bedömningen att huset kan rösta på distans. "På grund av begränsade flygmöjligheter, ledamöter som sitter i karantän, och delstater där stanna-hemma-beslut gäller, så väntar vi oss att lagen kommer att godkännas genom acklamation på fredagen", skriver Hoyer enligt CNN.

Ett försök att få igenom krispaketet i senaten misslyckades i söndags, då Demokraterna ansåg att förslaget gynnade företagsintressen framför sjukhus och vårdarbetare. Sedan dess har hårda förhandlingar pågått, och många delar av förslagen har justerats.

Henrik Samuelsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons