Annons

Krismöte om OS – men besked kan dröja

Ett OS med start i juli framstår som alltmer avlägset.
I två dagar väntar krismöten kring vad som händer med spelen i Tokyo.
Olympiskt • Publicerad 17 mars 2020
SOK:s Peter Reinebo. Arkivbild.
SOK:s Peter Reinebo. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Pandemin som orsakats av coronaviruset har stoppat i princip all idrott i hela världen. Och om bara drygt fyra månader är det tänkt att OS i Tokyo ska invigas.

Så låter det fortfarande från Internationella olympiska kommittén (IOK), men frågan är om det kommer nya bud efter de telefonkonferenser som IOK i två dagar ska hålla med idrottsförbunden och de nationella olympiska kommittéerna.

Annons

Peter Reinebo, som i egenskap av verksamhetschef kommer att vara med och representera Sveriges olympiska kommitté, räknar inte med något definitivt OS-besked redan nu.

– Senast i torsdags sade Thomas Bach (IOK:s ordförande) att man går efter plan A och att man uppmanar alla andra att göra det. Det som ska bli mest intressant är om man nu lägger till att det finns en plan B, säger Reinebo.

– Men jag tror inte att man kommer fram till att "vi kör" eller "vi kör inte".

Kan vänta en månad

Peter Reinebo menar att det är rimligt att avvakta utvecklingen av coronapandemin i åtminstone en månad innan man fattar ett avgörande beslut.

– Då har man väl erfarenheten från Asien om hur snabbt det som vi är inne i vänder, och förhoppningsvis kan se om den utvecklingen stämmer in på Europa. Sedan ligger ju Amerika lite efter Europa, säger han.

– Det här är en exceptionell situation som nästan känns lite overklig. Det är en situation där världen prövas och det handlar om en mycket större fråga än idrotten. Men när vi är igenom den här krisen så behöver vi alla möjliga saker att samlas runt och inspireras av, och där tror jag att OS kan spela en stor roll.

I höst eller nästa år?

IOK har tidigare sagt att man kommer följa rekommendationerna från världshälsoorganisationen (WHO) när man beslutar om OS. Om man till slut kommer fram till att OS inte kan hållas som planerat, 24 juli–9 augusti, finns flera tänkbara alternativ.

– Min gissning är att det landar i att man genomför spelen vid ett senare tillfälle i så fall, men om det blir tre månader senare eller ett år senare har jag ingen aning om, säger Peter Reinebo.

– Största hänsynen tar man till arrangören i ett sådant läge och jag har ingen inblick i vad som är bra eller sämre för Japan som arrangör.

Utöver de olympiska spelens vara eller inte vara i sommar kommer också kvalificeringsprocessen till OS diskuteras under de närmaste dagarnas krismöte.

– Det finns flera kval som är uppskjutna eller inställda. IOK har sagt att de är öppna för vad de internationella idrottsförbunden föreslår och det betyder i sin tur att vi också är det, säger Peter Reinebo.

Carl Göransson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons