Annons

May säger nej till ministerutredning

Den brittiska premiärministern Theresa May avfärdar kraven på en polisutredning av den tidigare försvarsministern Gavin Williamsson. Efter påståenden om att ha läckt känslig information fick ministern sparken av May, som nu betraktar ärendet som avslutat.
Storbritannien • Publicerad 2 maj 2019
Gavin Williamson hävdar att han är oskyldig.
Gavin Williamson hävdar att han är oskyldig.Foto: Matt Dunham/AP/TT

Bevisen mot Williamsson finns i en internutredning som inleddes förra veckan. Enligt den pekas exministern ut som läckan till mediers rapportering om den brittiska regeringens förhållande till den kinesiska telekomjätten Huawei.

Bolaget kan få vara med vid utbyggnaden av det brittiska 5G-nätet, något som flera ministrar ska vara oroliga för. Informationen ska ha delgetts i samband med ett av det nationella säkerhetsrådets möten, där flera av de tyngsta ministrarna ingår.

Annons

Efter att nyheten briserade krävde flera oppositionspolitiker att polisen borde inleda en utredning om sekretessbrott.

Men en utredning kan endast inledas om regeringen väljer att göra en anmälan, lyder budskapet från polisen.

Och enligt kabinettsministern David Lidington är det inte aktuellt att gå vidare med en utredning. Som svar på oppositionens krav säger han att premiärministern betraktar ärendet som avslutat, rapporterar .

Gavin Williamson hävdar att han är utsatt för en hämndaktion och säger till flera medier att han "svär vid sina barns liv" att han inte ligger bakom läckan.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons