Annons

Körsbärsblommor slår ut – vintern långt borta

Den milda vintern har drivit de japanska körsbärsträden i Stockholm i blom. I Norrland är det mildare än vanligt och i Örebro sattes värmerekord i veckan.
Vintern har gått i ide i stora delar av landet.
Väder • Publicerad 12 januari 2020
Körsbärsblommor håller på att slå ut i det milda januarivädret i en park på Södermalm i Stockholm.
Körsbärsblommor håller på att slå ut i det milda januarivädret i en park på Södermalm i Stockholm.Foto: Pontus Lundahl/TT

Den som tröttnat på bar backe och längtar efter en ordentlig köldknäpp får vänta ett tag till enligt Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI.

– Det kommer inte att ske någon större förändring i väderläget, vi kommer att fortsätta att ha mildluft som kommer och går.

Annons

– Den kallaste perioden brukar vara i slutet av januari och i början av februari så vi har några veckor kvar, säger han.

Temperaturerna ligger över det normala för årstiden. Vissa mätstationer i södra Norrland hade i början av månaden sina högsta januaritemperaturer sedan 1971 – i Krångede i östra Jämtland landade temperaturen på 9,4 grader på nyårsdagen. I torsdags noterades 10,5 grader på en mätstation i Örebro, den högsta januaritemperaturen på 50 år i området.

Inte klimatförändringar

Det går dock inte att göra några kopplingar till klimatförändringar enligt Jon Jörpeland.

– Nu har vi mild luft som rört sig väldigt långt norrut, det är framför allt i norra Sverige som vi har det största temperaturöverskottet.

– Det är fortfarande väder vi pratar om, vi har haft milda vintrar tidigare, säger han.

Växter i blom

Att den meterologiska vintern gett vika beror på ett lågtryck från Atlanten i samband med att väldigt mild luft passerar över landet. Detta har gjort att växter som vanligtvis blommar under våren redan börjat knoppas.

– Den meteorologiska vintern inte riktigt har kommit ner till sydligaste Sverige. Det har varit milt under ganska lång period uppemot Stockholm, men även Norrlandskusten har haft väldigt höga temperaturer för årstiden, säger Jon Jörpeland.

Lisa Andersson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons