Annons
Nyheter

Könsuppdelat utegångsförbud på Perus gator

Precis som i många andra länder i världen uppmanas invånarna i Peru att hålla sig hemma för att bromsa virusspridningen. Men regeringen har valt en udda taktik för att se till så att antalet människor ute på gator och torg verkligen minskar – könsåtskillnad.
Peru • Publicerad 8 april 2020
Kvinnor i skyddsmasker köar för att köpa mat på en marknad i Perus huvudstad Lima i lördags.
Kvinnor i skyddsmasker köar för att köpa mat på en marknad i Perus huvudstad Lima i lördags.Foto: Rodrigo Abd/AP/TT

Måndagar, onsdagar och fredagar får endast män ta sig ut för att gå och handla, gå till apoteket eller uträtta andra nödvändiga ärenden. På tisdagar, torsdagar och lördagar är det kvinnors tur.

Söndagar ska alla stanna hemma, understryker hälsodepartementet.

Annons

Reglerna trädde i kraft i fredags och gäller i nuläget fram till på söndag. Utegångsförbudet gäller inte för personer som är anställda inom samhällsviktiga sektorer.

– Det är bara några dagar kvar (av utegångsförbudet). Nu gör vi den här extra ansträngningen för att få kontroll på utbrottet, sade president Martín Vizcarra när han presenterade skärpningen i förra veckan.

Han betonade samtidigt att de säkerhetsstyrkor som patrullerar gatorna har instruerats att inte diskriminera personer med könsöverskridande identiteter, såsom transpersoner.

Peruanska medier rapporterar om flera fall där personer brutit mot de nya reglerna. Dagstidningen El Comercio skriver till exempel om en man och en kvinna som upptäckts när de tagit sig ut tillsammans för att köpa mat, och som till synes försökt dölja detta genom att färdas i en begravningsbil.

Förutom Peru har även Panama infört könsuppdelat utegångsförbud.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons