Annons

Kommuner kan slippa skulder vid sammanslagning

Ekonomi • Publicerad 10 januari 2020
Kommuner kan slippa skulder om de går samman. Arkivbild.
Kommuner kan slippa skulder om de går samman. Arkivbild.Foto: Martina Holmberg / TT

Staten ska ta över skulder från de kommuner som väljer att frivilligt genomföra en sammanslagning. Det är ett förslag som planeras i Kommunutredningens slutbetänkande, rapporterar Dagens Samhälle.

Den parlamentariska Kommunutredningen har sedan 2017 arbetat med frågan hur kommunernas kapacitet ska stärkas i framtiden. Det har efter hand kommit signaler från utredningen som allt mer handlat om kommunsammanslagningar som lösning, enligt tidningen.

Annons

Som en morot för sammanslagning sägs nu utredningen föreslå skuldavskrivningar. Det handlar om både bank- och pensionsskulder som sammantaget utgör stora summor hos kommunerna.

Långfristiga lån och pensionsskulder uppgår i dag sammanlagt till en bit över 800 miljarder kronor i kommunerna. Skuldavskrivningen vid en sammanslagning föreslås på längre sikt och hur det hela ska gå till ska utredas vidare.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons