Annons

Johnson: Terrordömda ska ej släppas så tidigt

Människor som döms för terrorbrott ska inte per automatik omfattas av regler för tidigt frisläppande.
Det säger Storbritanniens premiärminister Boris Johnson efter helgens knivattack i södra London.
Storbritannien • Publicerad 3 februari 2020
Poliser på plats efter knivattacken i Streatham på söndagseftermiddagen.
Poliser på plats efter knivattacken i Streatham på söndagseftermiddagen.Foto: Victoria Jones/AP/TT

– Vi tidigarelägger lagstiftning för att stoppa systemet med automatiskt tidigt frisläppande, säger han i ett tal i London.

– Problemet är hur vi applicerar det retroaktivt på den grupp människor som nu är kvalificerade.

Annons

Liksom Sverige och många andra länder har Storbritannien bestämmelser om bland annat gott uppförande som gör att fångar ofta inte behöver sitta av ett helt tidsbestämt straff. Men Johnson vill alltså försöka dra ned på detta, både för redan dömda och i framtiden.

– Vi tycker att det är dags att säkerställa att folk i nuläget inte automatiskt kvalificerar sig för tidigt frisläppande, säger han.

Liksom vid dådet på London Bridge i november var gärningsmannen på söndagen en man som släppts efter att ha suttit fängslad för terrorbrott. Även i november utlovade Johnson en översyn av reglerna och hårdare tag.

Den 20-åring som utförde söndagens attack i Streatham sköts till döds av polis efter att med kniv ha skadat flera personer.

Terrorrörelsen IS tar på sig ansvaret för händelsen, men har inte presenterat några bevis för att 20-åringen var knuten till organisationen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons