Annons

Kinas UD backar upp ambassadör

Ekonomi • Publicerad 12 december 2019
Kinas ambassadör Gui Congyou. Arkivbild.
Kinas ambassadör Gui Congyou. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

För första gången ger nu Kinas utrikesdepartement sin syn på den diplomatiska konflikten mellan Kina och Sverige. I ett mejl till Göteborgs-Posten skriver en talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet, om att Sveriges regering har uttalat stöd för den fängslade svenske bokförläggaren Gui Minhai:

"Det är beklagligt att Sverige den senaste tiden har gjort och begått en rad felaktiga uttalanden och handlingar när det gäller Kinarelaterade frågor och grovt blandat sig i Kinas interna angelägenheter och juridiska suveränitet, allvarligt brutit mot internationell rätt och grundläggande principer i internationella relationer, vilket har skadat det ömsesidiga förtroendet och praktiska samarbetet mellan de båda länderna".

Annons

I mejlet lyfter man också att samarbetet mellan de båda länderna ska baseras på ömsedig respekt och jämlikt bemötande.

"Vi hoppas att den svenska sidan lyssnar på Kinas skarpa oro och omedelbart slutar blanda sig i Kinas inre angelägenheter för att inte ytterligare skada de svensk-kinesiska relationerna", står det i mejlet enligt GP.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons