Kinas ledare blev "Mr Shithole" på Facebook

Medier Artikeln publicerades
En automatisk felöversättning gjorde att Kinaledaren Xi Jinping kallades Mr Shithole under sitt besök i Myanmar.
Foto: Aung Shine Oo
En automatisk felöversättning gjorde att Kinaledaren Xi Jinping kallades Mr Shithole under sitt besök i Myanmar.

"En middag till president Rövhåls ära". Så löd en av rubrikerna på en myanmarisk tidnings Facebook-sida i samband med den kinesiske presidenten Xi Jinpings besök. Även på den myanmariska ledaren Aung San Suu Kyis officiella sida var texterna fulla med hänvisningar till "Mr Shithole" och även poster på Facebook gjorde den något vulgära översättningen av presidentens namn.

Nu ber Facebook om ursäkt.

"Vi har rättat till ett tekniskt fel som ledde till felaktigheter i översättningen mellan burmesiska och engelska. Detta borde aldrig ha hänt och vi vidtar åtgärder för att det inte ska hända igen. Vi ber uppriktigt om ursäkt för den skada det kan ha orsakat", skriver Facebook i ett uttalande.

Kinas president Xi Jinping har besökt Myanmar under två dagar och har bland annat tillsammans med landets ledare Aung San Suu Kyi skrivit under flera avtal om Kinafinansierade infrastrukturprojekt.

Det kinesiska utrikesdepartementet har avböjt att kommentera felöversättningarna. Facebook är till största delen blockerat i Kina men fungerar i bland annat Hongkong och flera stora kinesiska företag annonserar på Facebook.