Kina nobbade handelsmöte med Sverige
– Vi måste ta reda på vad det innebär innan jag kan riktigt svara på hur vi då reagerar och vad vi ska svara på det. Men jag hoppas att vi ska klara ut det senast i början på nästa vecka, säger utrikesminister Ann Linde (S) till TT.
Hot om begränsat samarbete
Enligt utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) undersöker regeringen för närvarande, via kanaler i Peking, vad som ligger bakom den kinesiska ambassadören Gui Congyous uttalande till tidningen Göteborgs-Posten i torsdags. Men än så länge har det inte kommit några officiella signaler därifrån.
– Vi kommer inte bara att införa begränsningar inom kulturområdet, utan kommer även att begränsa utbytet och samarbetet inom ekonomi och handel, sade Gui Congyou till tidningen.
TT har sökt ambassadören för att be honom utveckla. I ett skriftligt meddelande på fredagskvällen svarar Kinas ambassad: "I det här ärendet har vi inga ytterligare kommentarer."
Bakgrunden till ambassadörens missnöje är de kinesiska protesterna mot att kulturminister Amanda Lind deltog då PEN:s Tucholskypris delades ut till den i Kina fängslade svenskkinesiske bokförläggaren Gui Minhai.
Ställde in ministermöte
Efter att det blivit känt att Lind skulle dela ut priset ställde Kina in ett möte på ministernivå som skulle ha ägt rum i Stockholm den 10 december, rapporterar GP.
"I mitten av november meddelade Kina att den vice handelsminister som skulle ha lett Kinas delegation var tvungen att skjuta upp sin resa till Sverige och Finland, där han skulle ha lett Kinas delegation i motsvarande möte med Finland", uppger UD i ett mejl till tidningen.
Svensk export till Kina ökar stadigt och kinesiska investeringar i Sverige har de senaste dryga tio åren landat på över 60 miljarder kronor. Och båda ministrarna på UD betonar hur viktigt det är för Sverige att ha en bra handelsrelation med Kina.
– Det är viktigt för Sverige, det är stor tillväxt och handlar om massor av jobb. Jag hoppas att vi ska kunna fortsätta med det, säger Ann Linde.
Stöd från EU
Anna Hallberg säger till TT att hon hoppas att Sverige kan göra både och – både stå upp för viktiga värderingar och samtidigt ha en god handelsrelation med Kina. Och hon ser det inte som aktuellt att Sveriges regering skulle be om ursäkt för Linds medverkan i den omstridda prisutdelningen.
Hon upplever stödet från EU i frågan som utbrett, bland annat sedan Frankrikes president Emmanuel Macron uttalat sitt stöd till Sverige.
– Vi har ett väldigt starkt stöd i den frågan och vi är själva helt övertygade om att det inte finns någon annan väg att gå än de beslut vi har tagit, just när det gäller mänskliga rättigheter generellt och specifikt när det gäller den senaste tidens frågor, säger Hallberg.
Tydlig eskalering
Enligt Björn Jerdén, som leder Utrikespolitiska institutets Asienprogram, är det senaste uttalandet från ambassadör Gui Conyou en tydlig eskalering av konflikten.
– Kultur är en sak, ekonomi en helt annan. Att ambassadören säger det här helt öppet är en tydlig signal, säger han till Svenska Dagbladet.
Enligt Ann Linde finns inga planer på att skicka hem Kinas ambassadör.
– Det är inte rätt väg att gå, det är bra att ha så mycket kontakter som möjligt och vara väldigt tydlig med vad man tycker, även när man har kritik. Att inte ha någon att tala med är dåligt, säger Linde.
Hon säger att det är väldigt viktigt att små länder står upp för principer om demokrati och yttrandefrihet när stora länder framför hot.
– Och det är vad vi har gjort.