Annons

Kina: "Studenter" från läger gladare i dag

Mellan en och två miljoner människor har tagits in i Kinas så kallade omskolningsläger i Xinjiang.
Varenda en "tar examen" och går vidare till ett bättre liv, enligt regionens högste befattningshavare, som avfärdar omvärldens kritik.
Kina • Publicerad 9 december 2019
Shohrat Zakir, motsvarande ungefär guvernör i Xinjiang-regionen, försvarar lägren där muslimer hålls.
Shohrat Zakir, motsvarande ungefär guvernör i Xinjiang-regionen, försvarar lägren där muslimer hålls.Foto: Ng Han Guan/AP/TT
Här är ett av lägren, med taggtrådsstängsel, i staden Atush. Arkivbild från december 2018.
Här är ett av lägren, med taggtrådsstängsel, i staden Atush. Arkivbild från december 2018.Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Merparten av personerna som placerats i de många, stora och fängelselika lägren i nordvästra Kina är muslimska uigurer.

Kina förnekade till en början att lägren existerade. Nu vidhåller myndigheterna att det är fredliga omskolnings- och yrkesläger som förebygger terrorism.

Annons

– Eleverna har. . . med myndigheternas hjälp uppnått fast anställning och förbättrat sin livskvalitet, säger Shohrat Zakir, som är ordförande i regionstyret, motsvarande ungefär en guvernör, vid en presskonferens.

Alla intagna har slutfört sina kurser, som han uttrycker det.

Zakir slår också tillbaka mot USA:s kritik och reaktioner och gör gällande att "alla folkgrupper i Xinjiang" kraftigt fördömer och motsätter sig det. Vid presskonferensen delade tjänstemän ut en dokumentär som Kinas stats-tv tagit fram, som ger en bild av terrorism i regionen.

Läckta myndighetsdokument har visat hur intagna utsätts för tvång och blir inlåsta, medan tidigare intagna vittnat om misshandel och tortyrliknande behandling. Andra dokument visar hur Kinas president Xi Jinping i tal uppmanat tjänstemän att "inte visa någon nåd mot extremister".

Det fåtal oberoende reportrar som fått göra lägerbesök har varit strängt bevakade av tjänstemän och vakter och bland annat fått se grupper av intagna utföra välkoreograferade dansarrangemang, med sång på mandarin, i klassrum.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons