Annons

"Killing Eve" stora vinnaren på Bafta-gala

Yrkesmördardramat "Killing Eve" blev den stora vinnaren på den brittiska tv-galan Bafta awards. Den utsågs till bästa dramaserie och snuvade därmed både "Bodyguard" och "Informer".
Och Benedict Cumberbatch fick äntligen gå hem med en statyett.
Tv • Publicerad 13 maj 2019
Jodie Comer drog längsta strået i kampen om bästa kvinnliga huvudroll med medskådespelaren Sandra Oh, som hon spelar mot serien "Killing Eve".
Jodie Comer drog längsta strået i kampen om bästa kvinnliga huvudroll med medskådespelaren Sandra Oh, som hon spelar mot serien "Killing Eve".Foto: Grant Pollard/AP/TT

"Killing Eve" handlar om en katt-och-råtta-lek mellan utredaren Eve Polastri (Sandra Oh) och yrkesmördaren Villanelle (Jodie Comer). Serien är baserad på boken "Codename Villanelle" av Luke Jennings och den första säsongen hade premiär under 2018.

Att serien ens fick vara med och tävla har varit lite av en kontrovers, då programmet beställts av amerikanska BBC America, även om den kanalen skapats av britter. Men de Bafta-ansvariga ruckade på reglerna för att ge den populära serien chansen – vilket gav utdelning i prisregnet.

Tårarna rann

Annons

Jodie Comer kammade hem en Bafta för bästa kvinnliga huvudroll för sin insats i serien, det skedde dock på Sandra Ohs bekostnad då även hon var nominerad i kategorin, .

– Jag tittade på Bafta i många år ensam i mitt sovrum. Det här är bara en dröm och jag är väldigt känslosam, jag lipade mig igenom det, sade Comer efter att ha tagit emot priset, enligt tidningen.

Den rutinerade irländska skådespelaren Fiona Shaw prisades för bästa kvinnliga biroll för rollen som den luttrade spionchefen Carolyn Martens.

Cumberbatch prisades

Näst bäst gick det för miniserien "Patrick Melrose" med Benedict Cumberbatch i huvudrollen. Serien – som bygger på en romansvit av Edward St Aubyn – vann en statyett för just bästa miniserie. Cumberbatch prisades för bästa manliga huvudroll, för rollen som den missbrukande och dysfunktionelle Melrose. Det var första Bafta-priset för Cumberbatch, som för första gången nominerades 2005, och sedan även 2010, 2011, 2012, 2015 och 2017.

– Jag tror jag kommer att ramla. Jag är van vid att vara brudtärna, inte brud, sade han när han tog emot priset, .

Han tackade sin fru Sophie Hunter.

– Du är min klippa, jag var tvungen att bli ganska knäpp för den här rollen och det var skönt att få komma hem och känna sig stabil igen, sade Cumberbatch.

BBC-serien "A very english scandal" och dess huvudrollsinnehavare Hugh Grant blev utan pris, förutom en statyett till Ben Whishaw för bästa manliga biroll för sin insats i serien.

Gustav Sjöholm/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons