Annons

KD och V vill skicka hem Kinas ambassadör

Kina • Publicerad 13 december 2019
Kristdemokraternas utrikespolitiske talesperson Lars Adaktusson anser att Kinas Sverigeambassadör har gått över en gräns och bör skickas ut. Arkivbild.
Kristdemokraternas utrikespolitiske talesperson Lars Adaktusson anser att Kinas Sverigeambassadör har gått över en gräns och bör skickas ut. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Kristdemokraterna gör som Vänsterpartiet och anser att Kinas ambassadör i Stockholm, Gui Congyou, ska förklaras icke önskvärd i Sverige. Ett tungt vägande skäl är försöken att hindra den svenska kulturministern att dela ut Tucholskypriset till den i Kina fängslade svenske förläggaren Gui Minhai.

Men utrikesminister Ann Linde (S) vill inte gå den vägen, än, vilket SVT Nyheter var först att rapportera om.

Annons

– Hur kommer det sig att Kinas ambassadör inte förklaras persona non grata. Skulle andra auktoritära länders diplomater i Sverige kunna agera på motsvarande sätt utan att bli hemskickade? undrade KD:s utrikespolitiske talesperson Lars Adaktusson när riksdagen debatterade Sveriges förhållande till Kina.

Utrikesministern sade att ambassadören har gjort allvarliga och oacceptabla uttalanden.

– Men vi vill behålla kanalerna öppna för dialog. Att utvisa ambassadören är ett verktyg som vi in i det längsta vill försöka undvika, sade Ann Linde.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons