Annons

Bloomberg: Trump säger ja till Kinaavtal

USA och Kina är överens om ett slut på det 17 månader långa handelskriget, rapporterar Bloomberg News. Uppgifterna glädjer världens börser.
Ekonomi • Publicerad 12 december 2019
USA:s president Donald Trump och Kinas president Xi Jinping vid G20-mötet i Japan i juni.
USA:s president Donald Trump och Kinas president Xi Jinping vid G20-mötet i Japan i juni.Foto: Susan Walsh/AP/TT

USA och Kina är överens om "ett principavtal", en så kallad fas 1-överenskommelse, enligt flera medier. Och sent på kvällen svensk tid godkände president Donald Trump avtalet, rapporterar Bloomberg News med hänvisning till insatta källor.

Enligt Bloomberg och Reuters kan ett tillkännagivande komma under natten svensk tid.

Annons

Trump skrev tidigare under dagen på Twitter att ett handelsavtal med Peking är nära förestående.

The Wall Street Journal skriver att USA i förhandlingarna erbjudit sig att halvera redan existerande extratullar på kinesiska varor till ett värde av runt 360 miljarder dollar. Dessutom ska de amerikanska förhandlarna ha gått med på att stoppa de nya tullar som är tänkta att träda i kraft på söndag, den 15 december. Det handlar om tullar på kinesisk import värd 160 miljarder dollar, till exempel elektronikvaror och kläder.

I utbyte ska USA ha krävt löften från Peking att Kina ska öka importen av bland annat jordbruksprodukter från USA, i högre grad respektera intellektuell egendom och öppna Kinas sektor för finansiella tjänster.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons