Annons

Kalla lockas av fler mästerskap

Det blir minst en säsong till för Charlotte Kalla. Det kan bli flera.
Den 31-åriga längdstjärnan lockas av VM 2020, och utesluter egentligen bara VM 2025 och framåt.
Skidor • Publicerad 9 maj 2019
Charlotte Kalla under torsdagens pressträff med längdlandslaget på Bosön i Stockholm.
Charlotte Kalla under torsdagens pressträff med längdlandslaget på Bosön i Stockholm.Foto: Naina Helén Jåma/TT

Nästa längdsäsong saknar stora mästerskap. I stället kommer stort fokus ligga på bland annat Tour de Ski vid årsskiftet och den nya svensknorska skidtouren i februari, med start i Östersund och slut i Trondheim.

Inte kan väl en åkare som Charlotte Kalla, som har gjort karriär på att nästan alltid vara som bäst när det vankas VM och OS, avsluta karriären efter en mästerskapsfri vinter?

Annons

– Jag vet faktiskt inte, jag har ingen aning om hur länge jag kommer att hålla på. Det är motivationen som styr, säger Charlotte Kalla som i höst inleder sin 14:e hela världscupsäsong.

Misslyckat VM

Kalla startade den senaste säsongen starkt, men efter årsskiftet gick hon inte att känna igen. Hon lyfte sig något under VM i Seefeld jämfört med världscuptävlingarna närmast före mästerskapet, men lämnade ändå Österrike besviken. En ovanlig situation för 31-åringen, som det senaste decenniet har fyllt en hel kappsäck med mästerskapsmedaljer.

– Jag skulle ju egentligen vara nöjd eftersom det gick bättre på VM än på tävlingarna i Otepää och i Ulricehamn. En sida av mig sade att det var ett framsteg, men någonstans fanns ändå hoppet om att vara med och fajtas om medaljer. Så just efteråt var jag ganska besviken.

Ett undantag måste nämnas. När Sverige tog VM-guld i stafett före storfavoriten Norge var det den gamla vanliga Charlotte Kalla som dundrade fram i spåren. Hennes insats lade grunden både till segern och till suget att fortsätta.

– Den var jätteviktig då men kanske ännu mer nu efteråt, att jag känner en ännu större tacksamhet att jag fick uppleva det där. För det är verkligen det som har gjort att jag vill lägga ner de träningstimmar som behövs.

Inga VM-löften

Hon vill inte prata så mycket om vad som händer efter nästa säsong. Hon erkänner samtidigt att hon såklart tänker på VM i Oberstdorf 2021. Och på OS i Peking 2022. Och till och med lite på VM i Planica 2023.

– Ja, det blir väldigt påtagligt att det kommer ett VM i Tyskland och sedan ett OS. Och sedan är det VM 2023... det vet jag inte ens var det är någonstans. Det är lättare att tänka att jag nog inte kommer att hålla på 2026, även om Stockholm kan få OS då, och 2025 är det troligtvis VM i Trondheim och det känns också för långt bort för att kunna ta i.

– Men jag vill samtidigt inte lova någonting, jag vill inte säga att jag ska köra 2023 och så känner jag någonting helt annat nästa vår.

Lasse Mannheimer/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons