Annons

Julstiltje på bostadsmarknaden

Bostadsförsäljningen tog julledigt redan i november.
Villapriserna var oförändrade medan bostadsrättspriserna föll med en procent.
Däremot blir 2019 högst troligtvis ett rekordår gällande antalet försäljningar.
Ekonomi • Publicerad 9 december 2019
Den senaste mäklarstatistiken visar på små prisändringar. Arkivbild.
Den senaste mäklarstatistiken visar på små prisändringar. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Den senaste statistiken uppvisar en något blandad bild under november, men med små rörelser, konstaterar Svensk mäklarstatistik.

Medan det på riksnivå, liksom i Göteborg och Malmö, sker en nedgång på en procent jämfört med föregående månad, sker en prisökning med en procent i centrala Stockholm.

Annons

– Man kan säga att inför och över jul och nyår samt sommaren går volymerna ned kraftigt. Då ser vi små prisförändringar, de stora rörelserna sker under höst och vår, säger Per-Arne Sandegren, analyschef vid Svensk mäklarstatistik till TT.

Försiktig statistik

För villapriserna är statistiken ännu mer försiktig. På månadsbasis är det oförändrat i riket såväl som Stockholm och Malmö. På årsbasis är siffrorna upp fyra procent.

– Om man gör ett tidigt bokslut så har nästan alla redovisade områden gått upp under de sista tolv månaderna.

– Om 2018 präglades av en avvaktande marknad så har 2019 karaktäriserats av en uppgång, säger Per-Arne Sandegren.

Rekord i försäljningar

Antalet försäljningar kommer också att slå toppnivån från 2017. Hittills i år har det sålts fyra procent fler bostäder än under förra årets första elva månader, nu uppgår försäljningarna till 157 000.

Om ett par veckor kommer ett nytt räntebesked från Riksbanken. Riksbankschef Stefan Ingves har varit tydlig med att minusräntan nu ska bort och styrräntan höjas till noll. Betydelsen av en eventuell räntehöjning är dock liten, tror Per-Arne Sandegren.

– Nivåerna är fortfarande historiskt låga. Det krävs ett antal stora förändringar för att det ska få betydelse för bostadsmarknaden.

Tobias Österberg/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons